Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria cântecului „O seară la Constanţa“

ro

27 Mar, 2014 00:00 10082 Marime text
În anii `30, în Basarabia, la petrecerile de prin acele vremuri, se auzea un cântec romantic ce transmitea un mesaj plin de nostalgia tinereţii, intitulat „O seară la Constanţa“. Încă de atunci, autorul cântecului şi al versurilor era necunoscut şi nu exista o partitură. Însă, cu siguranţă, compozitorul trecuse prin frumosul port de la Marea Neagră.
 
Devenit şlagăr, cântecul era transmis de lăutarii vremurilor de la unii la alţii.
Maria Paladi, cea care şi-a denumit restaurantul după numele celebrului cântec, l-a ascultat în copilărie cântat de bunicul său, Ion Popa, veteran de război, care făcuse armata în Constanţa. După anul 1990, când Maria a venit în România, a cerut mai multor lăutari şi oameni ai muzicii româneşti să interpreteze această melodie. Însă nimeni nu auzise de „O seară la Constanţa“. Cineva spunea că ar fi ascultat-o interpretată de Corul Marinei Militare. În anul 2004, Maria Paladi a deschis restaurantul „O seară la Constanţa“ şi, pentru a promova acest cântec, a adus un taraf din Basarabia, taraf ce avea în repertoriu această melodie.
 
„Acest cântec îmi aminteşte foarte mult de bunicul meu, cu care semăn foarte mult. Este o melodie ce cântă dorul de acest oraş al celor care au făcut armata în Constanţa şi care au fost restricţionaţi să revină. Melodia este de fapt un tango la chitară şi tocmai din acest motiv un vers al melodiei zice «chitara îţi spune cât de mult te iubesc»“, ne-a declarat Maria Paladi.
 
În anul 2010, a fost făcută prima înregistrare profesională a acestui cântec, realizată de un faimos lăutar din Constanţa, Gheorghe Parnica. În decembrie 2012, compozitorul Dumitru Lupu a orchestrat şi înregistrat o nouă versiune pentru radio şi televiziune, interpretată de Ileana Şipoteanu.
„Este o melodie deosebită, care transmite o stare, un mesaj. Din câte ştiu eu, sunt prima care a lansat-o ca solist, pentru că până acum nimeni nu i-a făcut un videoclip. Chiar am fost în Moldova, şi unele persoane s-au bucurat pentru că această melodie cunoscută şi iubită de multă lume a fost lansată. Alte persoane au fost puţin triste din cauză că nu a lansat-o cineva de la ei. Eu, până la un moment dat, nu o aveam în repertoriu. Dar, într-un spectacol, când publicul a cerut un bis, iar eu am auzit în fundal melodia, am hotărât să o cânt. De atunci, am introdus-o în spectacolele mele, pentru că publicului îi face plăcere să o asculte“, spune Ileana Şipoteanu.
 
Melodia poate fi ascultată în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Cantecul aici:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii