Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Constanța poate pierde 450 de polițiști în câteva zile

ro

10 Jan, 2024 09:57 1812 Marime text
Sursa foto:Facebook/Sindicatul Europol



 
  • După anunțul, deja celebru, de „desființare” a IPJ Constanța în 45 de zile, care deja se derulează de peste 4 luni, noua organigramă a IPJ Constanța urmează să intre în vigoare în data de 15.01.2024.

Însă „în noua organigramă nu există elemente de noutate, notabile, care să revoluționeze sistemul de poliție, și nici nu era posibil atâta vreme cât artizanii acestei „reforme” au fost la cârma MAI și IGPR exact în perioada în care viceprim-ministrul Predoiu susținea că „lupta cu criminalitatea în ultimii 5-10 ani a fost pierdută”, susține Sindicatul Europol, într-o postare de pe Facebook.

Potrivit Europol, singurul lucru bun al acestei „reorganizări” este reprezentat de faptul că, pentru prima dată, MAI-IGPR recunoaște două chestiuni care pot fi întâlnite la toate IPJ-urile:


1. Organigramele existente sunt depășite și nu mai corespund situației operative înregistrate în momentul de față;
2. Instituția Poliției Române a încălcat și continuă să încalce obligația statuată de art. 39 și art. 44 din Legea 360/2002, în sensul că serviciul polițienesc nu are caracter „permanent și continuu”. Cu alte cuvinte, serviciul de poliție se termină în multe unități la ora 16:00 și ulterior nu mai este nimeni planificat în serviciu, ci este chemat de acasă, din timpul său de refacere a capacității de muncă.

„În legătură cu pct. 2, la IPJ Constanța s-a constatat în urma „reorganizării” că mai e nevoie, suplimentar, de aproximativ 750 de funcții. Iar aceste funcții, cu toate că pe hârtie, în noua organigramă vor apărea, nu există nicio speranță pentru a fi ocupate fără o intervenție directă privind organizarea de concursuri special pentru județul Constanța”, se mai arată în comunicat.


În altă ordine de idei,„această ambiție politică, preluată de Predoiu fără să fie gândită profund, va genera o situație fără precedent care poate să ducă la pierderea a 450 de polițiști care deja au fost repartizați în ultimii 5 ani – 7 ani în județul Constanța.” Practic, la acest moment, prin apariția unei noi organigrame, fiecare polițist din cadrul IPJ Constanța va trebui să își dea acordul pentru a ocupa o funcție din noul stat de organizare care va intra în vigoare la 15 ianuarie 2024.

În lipsa acordului polițistului, acesta va fi pus la dispoziția instituției urmând să se aplice corespunzător prevederile art. 27^31 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului.

Conform Sindicatului Europol, ordinea de prioritate în vederea numirii în funcție este următoarea:
a) în funcția ocupată anterior, corespunzătoare postului ocupat, dacă este vacant, caz în care acordul polițistului nu mai este necesar;
b) într-o funcție similară, în unitatea din care face parte;
c) într-o funcție similară, în altă unitate;
d) într-o funcție prevăzută cu un coeficient de ierarhizare egal sau inferior celei ocupate anterior, în unitatea din care face parte;
e) într-o funcție prevăzută cu un coeficient de ierarhizare egal sau inferior celei ocupate anterior, în altă unitate;
f) într-o funcție inferioară gradului profesional deținut, în unitatea din care face parte;
g) într-o funcție inferioară gradului profesional deținut, în altă unitate.

„Având în vedere temeiul legal de mai sus, în traducere liberă, pentru ca fiecare polițist care azi lucrează în cadrul IPJ Constanța să înțeleagă ce opțiuni are, precizăm că în situația în care unul dintre cei 450 de polițiști care dorește să se mute la o unitate din alt județ, în situația în care nu își dă acordul pentru a ocupa o funcție din noul stat de organizare ce va intra în vigoare la 15.01.0224, se va putea muta fără a mai fi nevoie de acordul inspectorului șef al IPJ Constanța, având posibilitatea să ocupe orice funcție vacantă pentru care îndeplinește cerințele de ocupare.Nu știm dacă la nivelul MAI s-a analizat această consecință, însă nu vom accepta ca polițiștii să fie dezinformați cu privire la drepturile pe care le au și nici să fie constrânși sub orice formă să accepte o funcție din noua organigramă. Îi asigurăm pe această cale pe toți colegii că le stăm la dispoziție și le cerem să ne sesizeze orice presiune exercitată asupra lor ”, mai transmite Sindicatul Europol.

 
 Citește și
Bărbat dispărut, găsit decedat în apropiere de Cernavodă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii