Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis, Dîncu și Petrescu vor participa la Summit-ul NATO de la Madrid

ro

28 Jun, 2022 13:05 1135 Marime text
  • Programul celor două zile ale reuniunii cuprinde sesiuni de lucru la nivelul liderilor și, separat, la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, atât în format aliat, cât și cu participarea partenerilor.

Pe 29 și 30 iunie va avea loc, la Madrid, summit-ul NATO. Delegația României, condusă de președintele Klaus Iohannis, este formată din ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Evenimentul va reprezenta un reper important în procesul de adaptare a NATO la mediul strategic complex de securitate, marcat de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și la creșterea competiției geopolitice și sistemice la nivel continental şi global. Tabloul securitar este completat de amenințările reprezentate de instabilitatea regională, terorism, atacuri cibernetice și schimbări climatice, care au un impact considerabil asupra securității euroatlantice și a stabilității pe continentul european.

Programul celor două zile ale reuniunii cuprinde sesiuni de lucru la nivelul liderilor și, separat, la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, atât în format aliat, cât și cu participarea partenerilor.

„Summit-ul constituie prilejul pentru luarea unor decizii fundamentale pentru profilul şi postura Alianţei la nivel regional şi global, sarcinile fundamentale ale NATO şi aliaţilor şi, subsumat, pentru direcţionările strategice ale următoarei decade. Pe această linie, deciziile adoptate cu acest prilej vor asigura consolidarea eforturilor de adaptare pe termen lung a profilului şi posturii colective de descurajare și apărare a Alianței, pentru a face față provocărilor actuale, emergente şi viitoare de securitate. Pe acest fond, se evidențiază adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței, care va asigura cadrul conceptual de orientare a întregii activități viitoare a NATO.

Ministrul apărării naționale are prevăzută în program participarea la o cină informală în formatul miniștrilor apărării, găzduită de omologul spaniol Margarita Robles Fernández, cu participarea ministrului de resort din Bosnia și Herțegovina, în cadrul căreia oficialii aliaţi vor aborda problematica aspectelor securitare relaţionate Balcanilor de Vest, inclusiv din perspectiva provocărilor şi acţiunilor de natură hibridă.           

Formatul va constitui o oportunitate pentru a discuta situația dintr-o regiune de importanță strategică pentru Alianță, care se confruntă cu provocări diverse, cauzate atât de situația de securitate internă, cât și de influențele externe ale actorilor maligni precum Rusia. Astfel, se vor discuta formulele de sprijin ale NATO în susţinerea consolidării rezilienței și a eforturilor Bosniei-Herţegovina de gestionare a provocărilor şi acţiunilor hibride destabilizatoare“, spun reprezentanții MApN.

 
De asemenea, se va discuta despre contribuția KFOR la promovarea stabilității în regiune în contextul geopolitic actual, precum și pentru sprijinirea eforturilor politice actuale, inclusiv prin folosirea dialogului prin intermediul UE Belgrad – Priștina.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii