Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:02 27 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis, către magistrați „Luaţi atitudine când independenţa justiţiei e periclitată prin încercări de imixtiuni politice“ (VIDEO)

ro

05 Jan, 2023 14:38 704 Marime text
Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială
Iohannis i-a îndemnat pe magistrații care își încep mandatele în plenul CSM să ia atitudine când independenţa justiţiei e periclitată prin încercări de imixtiuni politice.

Președintele a menţionat că printre "caracteristicile performanţei în protejarea binelui public" se numără deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă.

Declarații intergrale, puteți urmări aici


"Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile.

Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului. Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice", a transmis Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

"Reuşita activităţii dumneavoastră şi un răspuns prompt şi adecvat la problemele sistemului judiciar depind şi de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniştii dreptului. Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar", a  precizat Iohannis.

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii