Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:06 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederile bilaterale ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în prima zi a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU (FOTO)

ro

19 Sep, 2023 11:58 706 Marime text
Sursă foto: MAE
  • În cadrul discuțiilor bilaterale, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat nivelul foarte bun al relațiilor cu statele respective, precum și potențialul de consolidare a cooperării sectoriale.
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 18 septembrie 2023, o serie de întrevederi bilaterale, în contextul participării la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York, ca parte a delegației Președintelui României, Klaus Iohannis. Astfel, ministrul Luminița Odobescu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al R. D. S. Sri Lanka, Ali Sabry, cu ministrul mediului și schimbărilor climatice din Emiratele Arabe Unite, Mariam Almheiri, cu ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili, cu ministrul afacerilor externe al Nepal, Narayan Prakash Saud, cu președintele celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (AG ONU), Dennis Francis, precum și cu Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA, transmite un comunicat din partea MAE.

În cadrul discuțiilor bilaterale, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat nivelul foarte bun al relațiilor cu statele respective, precum și potențialul de consolidare a cooperării sectoriale. De asemenea, șefa diplomației române a prezentat în contactele cu demnitarii menționați situația de securitate din regiunea Mării Negre și din proximitatea granițelor României, precum și sprijinul pe care România îl oferă Ucrainei, inclusiv prin facilitarea exportului de cereale prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră. 

În cadrul întrevederii cu ministrul afacerilor externe din Sri Lanka, Ali Sabry, cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul dialogului politic, indicând importanța eforturilor constante pentru aprofundarea și diversificarea relațiilor bilaterale în domenii de interes reciproc, precum comerț, educație, IT. Ministrul român al afacerilor externe a transmis interesul și sprijinul autorităților române în demersul inițiat de autoritățile sri lankeze privind deschiderea ambasadei Sri Lanka la București, arătând că prin acest demers, relațiile vor căpăta o dinamică reînnoită, aferentă potențialului real al colaborării dintre cele două state.

Întrevederea ministrului afacerilor externe român cu ministrul mediului și schimbărilor climatice din Emiratele Arabe Unite, Mariam Almheiri, a prilejuit un schimb de opinii aprofundat cu privire la proiectele de interes comun, inclusiv cele privind schimbările climatice și inițiativele în acest domeniu. Ministrul român a arătat interesul deosebit față de aceste proiecte și a urat succes pentru organizarea, de către Emiratele Arabe Unite, a COP28. Șefa diplomației române a apreciat nivelul ridicat al dialogului bilateral și a evidențiat importanța menținerii frecvenței contactelor politico-diplomatice, care să susțină și să încurajeze pe mai departe demersurile de consolidare a cooperării economice și sectoriale, atât la nivel instituțional, cât și al mediilor de afaceri.

În cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili, au fost abordate aspecte de interes comun și modalități de aprofundare a Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Șefa diplomației române a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Georgiei, precum și disponibilitatea părții române privind sprijinirea autorităților georgiene în demersul de aliniere la standardele UE. Ministrul român de externe a reafirmat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

În cadrul bilateralei cu ministrul afacerilor externe al Nepal, Narayan Prakash Saud, cei doi demnitari au subliniat interesul pentru intensificarea dialogului politic. De asemenea, au reliefat deschiderea pentru consolidarea cooperării bilaterale în arii de interes comun, precum piata forței de muncă, comerț, educație. În context, ministrul Odobescu a apreciat contributia  muncitorilor nepalezi din România și a transmis condoleanțe cu privire la cetățeanul nepalez decedat în urma accidentului de la Crevedia.

Întrevederea cu președintele celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (AG ONU), Dennis Francis a prilejuit un schimb de opinii asupra principalelor teme și provocări globale de pe agenda ONU. Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a menționat, în context, contribuția României în abordarea problemelor globale curente, precum și o serie de aspecte de interes special pentru țara noastră. Printre acestea, a evidențiat sprijinul pentru multilateralismul eficient și pentru ordinea internațională bazată pe norme, promovarea și respectarea drepturilor omului, dezvoltarea durabilă și schimbările climatice, precum și sprijinul pentru viziunea Secretarului General al ONU privind viitorul organizației, cuprinsă în Agenda Noastră Comună.   

Discuția bilaterală cu Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA, a fost axată pe cele mai recente evoluții de securitate de la Marea Neagră și din proximitatea granițelor României, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Șefa diplomației române a adresat mulțumiri pentru solidaritatea demonstrată de SUA și în acest context, a arătat aprecierea față de cooperarea strânsă și constantă în plan aliat. Totodată, ministrul român al afacerilor externe a prezentat eforturile deosebite depuse de România în sprijinul Ucrainei, în special cu privire la tranzitul cerealelor din Ucraina prin țara noastră. Oficialul american a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de România în asigurarea securității și stabilității la Marea Neagră, precum și pentru cooperarea în cadrul european și euroatlantic, a încheiat sursa citată.  
 

Citește și:
Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la cea de-a treia reuniune a trilateralei UE-Arabia Saudită-Liga Statelor Arabe

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii