Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevedere a prim-ministrului Marcel Ciolacu cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Ce subiecte au fost analizate

ro

21 Aug, 2023 15:21 865 Marime text
  • Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi, 21 august 2023, o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la Atena cu ocazia unei reuniuni a șefilor de stat și de guverne din Sud-Estul Europei, inclusiv Balcanii de Vest.
 
Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi, 21 august 2023, o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la Atena cu ocazia unei reuniuni a șefilor de stat și de guverne din Sud-Estul Europei, inclusiv Balcanii de Vest, transmite un comunicat de presă din partea Guvernului României.
 
Discuțiile au vizat extinderea cooperării bilaterale și regionale dintre cele două state, creșterea schimburilor economice și impulsionarea cooperării în domenii sectoriale cheie, precum sectorul energetic. Cei doi prim-miniștri au discutat despre noile investiții grecești în România în domeniul energiei, participarea companiilor elene la proiectele de infrastructură din țara noastră, dar și despre prezența întreprinderilor românești pe piața din Grecia.
 
Un aspect important atins în cadrul întrevederii a fost extinderea Spațiului Schengen. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat rațiunile strategice pentru o decizie favorabilă României și a mulțumit părții elene pentru sprijinul constant oferit.
De asemenea, prim-ministrul român a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de extindere, atât în regiunea Balcanilor de Vest, cât și în vecinătatea estică a UE, pe baza meritelor proprii ale candidaților în îndeplinirea criteriilor necesare. Astfel, a accentuat susținerea pe care România a acordat-o și va continua să o acorde parcursului european al Ucrainei şi al Republicii Moldova și, implicit, obiectivului deschiderii negocierilor de aderare cu ambele state, cât mai curând posibil.
 
Cei doi demnitari au avut și un schimb de opinii pe tema situației de securitate în plan regional. Au fost prezentate măsurile luate de autoritățile române pentru a face față provocărilor actuale la Marea Neagră, ajutorul oferit Republicii Moldova și Ucrainei, dar și sprijinul de care are nevoie România, la nivel european, ca stat aflat în prima linie.
 
Premierul român se află la Atena la invitația omologului său grec pentru a lua parte la o reuniune de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest la care vor participa președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Ședință de Guvern, vineri. În discuție, un proiect despre Murfatlar, județul Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii