Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:35 17 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevedere a conducerii MApN cu șeful Apărării din Canada

ro

29 Sep, 2021 21:14 573 Marime text
  • ​Totodată, oficialul român a mulțumit partenerului canadian pentru implicarea Forțelor Aeriene Regale Canadiene în misiunile de poliție aeriană, care reprezintă „un exercițiu bun pentru dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare și pentru consolidarea interoperabilităţii între cele două armate”.
Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 29 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu șeful Statului Major al Apărării din Canada, generalul Wayne Eyre, în cadrul vizitei pe care oficialul canadian o efectuează în România, în perioada 27 - 29 septembrie.

Pe parcursul întrevederii, a fost analizată situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre și a Balcanilor de Vest, au fost evaluate activitățile comune și propuse modalități concrete de extindere a relațiilor de cooperare în plan aliat și bilateral.

Discuțiile oficialilor s-au axat pe creșterea participării la activități de instruire, pe aplicarea măsurilor NATO de creștere a capacității de reacție și descurajare în regiune și pe consolidarea interoperabilității între forțele române și canadiene.

Ministrul Ciucă a prezentat o evaluare a situației existente în regiunea Mării Negre, stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), dezvoltate ca răspuns la amenințările din regiune, unde Canada are o contribuție consistentă.

Totodată, oficialul român a mulțumit partenerului canadian pentru implicarea Forțelor Aeriene Regale Canadiene în misiunile de poliție aeriană, care reprezintă „un exercițiu bun pentru dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare și pentru consolidarea interoperabilităţii între cele două armate”.

Un alt subiect aflat pe agenda de discuţii a fost reprezentat de cooperarea în cadrul ONU, România asumându-și o contribuție la Misiunea MINUSMA din Mali, context în care ministrul român a mulțumit oficialului canadian pentru sprijinul oferit în etapa de pre-dislocare și de preluare a misiunii.

Ministrul apărării naționale și șeful Statului Major al Apărării din Canada au convenit asupra menținerii ritmului cooperării bilaterale în domeniul apărării, prin continuarea consultărilor la nivelul forurilor internaționale, cât și prin stabilirea practică a elementelor de parteneriat militar pe cele trei componente - maritimă, terestră și aeriană.

Șeful Apărării din România i-a mulțumit generalului Wayne Eyre pentru contribuția militarilor canadieni la comandamentele Alianței Nord-Atlantice de pe teritoriul României. „Prezența semnificativă a colegilor canadieni pe întreg spectrul de misiuni defensive ale NATO de pe flancul estic subliniază legătura transatlantică trainică și durabilă dintre aliați.

Prezența celui de-al șaselea detașament canadian alături de Forțele Aeriene Române pentru executarea în comun a exercițiilor și misiunilor de poliție aeriană arată, concret, nivelul excelent al cooperării bilaterale și aliate”, a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Vizita în România a șefului Apărării din Canada are loc în contextul întâlnirii acestuia cu militarii din detașamentul canadian dislocat în Baza Militară Mihail Kogălniceanu din Constanța.

Generalul Wayne Eyre s-a întâlnit, în zilele de 27 și 28 septembrie, cu detașamentul canadian, format din 140 de militari (piloți și personal tehnic). Pentru o perioadă de trei luni, alături de militarii Forțelor Aeriene Române (cu aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR), militarii canadieni (cu șase aeronave CF-188 Hornet) execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

În programul șefului Statului Major al Apărării din Canada a fost inclusă și o întâlnire cu militarii din comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est din București.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii