Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea dintre prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanți ai băncilor de dezvoltare, în marja Forumului de afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări

ro

07 Sep, 2023 16:46 672 Marime text
  • Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat astăzi, 7 septembrie 2023, cu reprezentanții băncilor de dezvoltare despre oportunitatea de colaborare în vederea operaționalizării viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare SA, printr-un program de asistență tehnică pentru transfer de cunoștințe și dezvoltarea unor produse financiare comune.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat astăzi, 7 septembrie 2023, cu reprezentanții băncilor de dezvoltare despre oportunitatea de colaborare în vederea operaționalizării viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare SA, printr-un program de asistență tehnică pentru transfer de cunoștințe și dezvoltarea unor produse financiare comune, transmite un comunicat din partea Guvernului României.

Întrevederea a avut loc în marja Forumului de afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări, desfășurat la București și organizat de Guvernul României. Au participat reprezentanți ai Japan Bank International Cooperation (JBIC), Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și Export-Import Bank of the United States (US Exim).

Premierul Marcel Ciolacu a evidențiat, cu acest prilej, pașii concreți înregistrați în direcția înființării acestei bănci, prin aprobarea la nivelul Guvernului a cadrului legal necesar. România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență ca această bancă să fie deplin funcțională la 1 ianuarie 2025.

„România are nevoie de o bancă națională de dezvoltare care să finanțeze sau să orienteze finanțări către acele proiecte de importanță strategică pentru țară, dar care nu pot găsi finanțare în sistemul bancar obișnuit. Totodată, o astfel de bancă națională de dezvoltare va fi liantul dintre fondurile instituțiilor financiare internaționale și proiectele românești”, a declarat șeful Executivului.


Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat încrederea în potențialul asistenței tehnice pe care cele 3 bănci de dezvoltare reprezentate în cadrul întrevederii de astăzi o pot oferi României pentru a sprijini operaționalizare viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare S.A., prin identificarea și dezvoltarea de instrumente financiare care să fie finanțate împreună. 

De asemenea, șeful Executivului român s-a referit la etapele parcurse în dialogul purtat de Exim Banca Românească cu Japan Bank International Cooperation (JBIC), Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și  Export-Import Bank of the United States (US Exim). În relația cu Japan Bank International Cooperation (JBIC) există deja un Memorandum de Înțelegere și sunt în curs discuții pentru explorarea modalităților de implementare, următoarea întâlnire pe această temă fiind programată chiar în perioada aceasta. În ceea ce privește Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), premierul Marcel Ciolacu s-a declarat în favoarea unei mai bune colaborări în cadrul Fondului de Investiții al celor Trei Mări în direcția identificării de proiecte de investiții și pentru crearea unor vehicule investiționale noi în cadrul acestui format de cooperare.  În dialogul referitor la perspectivele de colaborare cu United States (US Exim), s-a discutat despre susținerea implementării proiectului RoPower Nuclear S.A. de minireactoare, de la Doicești, precum și despre dezvoltarea colaborării în contextul aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).


Citește și.
Primul pacient român tratat în străinătate după exploziile produse la Crevedia a revenit cu bine în țară
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii