Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat

ro

17 Jan, 2024 14:46 1125 Marime text
Conform OUG nr. 23/2022, începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat de la 3,75, cât era înainte, la 4,75%.

Potrivit unor precizări ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cota de contribuţie la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii acestei contribuţii.

În cazul  participanţilor la Pilonul II, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, potrivit CNPP, se utilizează un indice de corecţie de 0,81.

CNPP subliniază faptul că persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectoarele construcţii, agricol și industrie alimentară/ contractelor individuale de muncă, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator:
  • sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv;
  • pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat;
  • pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.
Potrivit APAPR, Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble faţă de inflaţie, a încheiat sursa citată.

Citește și

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii