Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu trei ani a fost raportat primul caz de COVID-19 din lume

ro

11 Dec, 2022 16:00 1272 Marime text
Sursa foto: Pixabay


Cazurile de infectare cu COVID-19, boala cauzată de virusul respirator sever denumit SARS-CoV-2, au fost identificate prima oară în China, într-o piață a orașului Wuhan, din provincia Hubei. Este considerat a fi punctul de plecare și de răspândire a virusului, mai întâi la nivel național, apoi la cel global. În luna decembrie a anului 2019 începeau să fie raportate îmbolnăviri de „pneumonii din cauză necunoscută”, după cum le denumea Centrul de Control și Prevenție a Bolilor (CDC). A fost începutul a ceea ce puțină lume își închipuia că avea să devină o problemă mondială și să afecteze întreaga populație și toate sectoarele societății.

Primul caz de infectare cu coronavirus

În luna noiembrie a anului 2021, a fost publicat un studiu care a urmărit originea cazurilor de infectare cu coronavirus. Conform acestuia, prima persoană care prezenta simptomele bolii a fost o femeie care lucra ca vânzătoare în piața de animale din Wuhan. Cazul ei a fost raportat la data de 11 decembrie 2019. Acest fapt a venit în contradicție cu presupunerea conform căreia un contabil care n-ar fi avut vreo legătură cu primul focar de infecție ar fi fost „pacientul zero”. De asemenea, aspectul menționat a dus și la teorii ale conspirației în privința originii virusului, fiind lansată ipoteza că a fost creat în laborator.

Ipoteza a fost demontată aproape în întregime de un studiu comun realizat de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). O echipă de cercetători a OMS a petrecut patru săptămâni în Wuhan și în împrejurimi, alături de oameni de știință din China, pentru a încerca să afle sursa cazurilor de infectare. Raportul publicat de Organizație în martie 2021 arată că, cel mai probabil, virusul a fost transmis prin liliecii din piață la oameni, prin intermediul unui alt animal.

Conform wikipedia.org, piața de animale din Wuhan a fost închisă pe 1 ianuarie 2020 și persoanele care prezentau simptome au fost izolate. La opt zile de la închiderea pieței, pe 9 ianuarie 2020, China raporta primul deces cauzat de COVID-19. La data de 24 ianuarie 2020, în China existau 26 de decese asociate coronavirusului. În plus, au fost confirmate cazuri și în afara țării în următoarele state: Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Statele Unite ale Americii. Ulterior, boala respiratorie s-a manifestat în intreaga lume îmbolnăvind și cauzând moartea a milioane de oameni.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, situația coronavirusului din China este o urgență globală pentru sănătate, la data de 30 ianuarie 2020. Pe 11 martie 2020, OMS declara oficial pandemie de COVID-19. La acea dată bilanțul era următorul: 121.811 cazuri de infectare în 114 țări și 4.380 de decese. În prezent, statisticile de astăzi arată că în lume sunt 653.519.369 de cazuri și 6.658.177 de decese. Statele Unite ale Americii este cea mai afectată țară.

COVID-19 în România

Pe teritoriul României, primul caz de SARS-CoV-2 a fost confirmat pe 26 februarie 2020. Era vorba de un tânăr din comuna Prigoria, județul Gorj, care a fost infectat după ce a intrat în contact cu un italian aflat în vizită în țara noastră la acel moment. Bărbatul din Gorj a fost izolat, apoi transportat la Institutul Matei Balș din București, după ce a fost depistat  pozitiv la test. Tânărul era asimptomatic și a reușit să scape de boală.

Pe 15 martie, în România erau 139 de persoane infectate, iar o zi mai târziu, pe 16, președintele Klaus Iohannis instituia stare de urgență pe teritoirul țării pentru o perioadă de 30 de zile. A fost momentul în care toată populația a intrat în lockdown, fiind nevoită să stea departe de familie sau de prieteni. A fost perioada în care majoritatea activităților economice s-au întrerupt, școlile s-au închis, iar angajații, angajatorii, profesorii, elevii au trebuit să se familiarizeze cu munca și predarea online. O lună mai târziu, Klaus Iohannis prelungea starea de urgență.

În perioada mai 2020-martie 2022, pe teritoriul țării a fost instituită starea de alertă. Acest interval coincide cu apariția mai multor variante ale coronavirusului, precum Delta sau Omicron, cu constituirea unor măsuri de protecție ca distanțarea socială, purtarea măștilor sau spălatul pe mâini și dezinfectarea, dar și cu începutul vaccinărilor cu serurile autorizate a fi folosite in România de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen și Novavax. Campania de vaccinare a început pe 27 decembrie 2020 și s-a desfășurat urmărind trei categorii. În prima fază s-au vaccinat cei din sistemul medical, în următoarea populația de risc crescut de infectare, iar apoi restul populației. Totodată, campania a avut trei etape: vaccinarea cu prima doză, rapelul și administrarea dozei booster.

Conform statisticilor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, la data de 13 martie 2022, 8.080.704 de persoane din România s-au vaccinat cu schema completă, iar de la începutul campaniei de vaccinare și până pe 21 noiembrie 2022 au fost vaccinați 8.128.622 de oameni.La 7 martie 2022, Guvernul României a încetat să mai prelungească starea de alertă. Universitățile și-au reluat cursurile în format fizic și de asemenea, purtarea măștii de protecție nu a mai fost obligatorie, nici circulația cetățenilor nu a mai fost restrânsă. 

În momentul actual, România a înregistrat 3.298.738 de cazuri de COVID-19, dintre care 3.227.158 de pacienți s-au vindecat. Numărul de decese este de 67.289.

Cu toate că pandemia încă nu s-a încheiat, majoritatea țărilor de pe glob au relaxat restricțiile anti-covid încercând să reintre în normalitatea din urmă cu trei ani.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii