Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În perioada Revelionului și Anului Nou, la nivel național vor fi mobilizați peste 23.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne

ro

29 Dec, 2022 15:59 898 Marime text
Polițiști în acțiune. Foto:DGPMBPentru zilele următoare, conducerea ministerului Afacerilor Interne a dispus adoptarea de măsuri similare celor din perioada Crăciunului, când s-a menținut un nivel normal de siguranță a cetățenilor și s-a asigurat intervenția rapidă în situațiile de urgență, în marea lor majoritate, de tip medical. 

Potrivit MAI, în conformitate cu Planul General de măsuri pentru sezonul rece și  sărbătorile de iarnă, aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, principalele obiective ale  efectivelor MAI vor fi prevenirea și combaterea infracțiunilor, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor grave, desfășurarea eficientă a intervențiilor în situații de urgență și asigurarea fluenței tranzitului prin punctele de trecere a frontierei.

În fiecare zi, la nivel național vor fi mobilizați peste 23.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, fiind asigurată o prezență sporită în stradă pentru descurajarea comiterii de fapte care pot pune în pericol siguranța cetățenilor. 

„Peste 7.800  de polițiști, pompieri, jandarmi și efective de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică și măsurile de prevenire și intervenție în situații de urgență cu ocazia celor aproximativ 740 de manifestări publice care vor fi organizate în Noaptea de Revelion. 
Cele mai importante evenimente publice, din punct de vedere al numărului de participanți, vor fi organizate în municipiile București, Craiova, Oradea și Cluj Napoca, unde se estimează participarea a peste 80.000 de persoane.
Având în vedere că în fiecare an, în noaptea de Revelion, foarte mulți cetățeni folosesc articole pirotehnice pentru divertisment, reamintim că acestea trebuie utilizate numai după luarea tuturor măsurilor de protejare a persoanelor din jur, a bunurilor și a mediului“ - au precizat reprezentanții MAI. 

Reprezentanșii MAI atrag atenția că cetățenii au obligația să folosească doar materiale pirotehnice din categoria destinată publicului larg și care pot fi achiziționate legal de la operatori economici autorizați. Celelalte categorii de articole pirotehnice pot fi folosite, cu respectarea legislației în vigoare, numai de personalul specializat care cunoaște regulile de manevrare astfel încât să fie prevenite incidentele.
Utilizarea neglijentă a materialelor pirotehnice este extrem de periculoasă, putând avea consecințe grave pentru cei care le folosesc sau pentru persoanele din jur.

„În ultima lună, polițiștii au desfășurat peste 4.560 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu articole pirotehnice și au confiscat 120 de tone de astfel de materiale periculoase.
Au fost întocmite peste 920 de dosare penale și aplicate aproximativ 260 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 360 de mii de lei.
 Ieri, au avut loc 153 de percheziții în cadrul unei acțiuni de amploare pentru combaterea comerțului cu articole pirotehnice, fiind retinute șase persoane și consficate 18 tone de materiale.

Ca de fiecare dată în astfel de perioade, în următoarele zile, se va înregistra o intensificare a circulației pe drumurile naționale, pe autostrăzi și în zonele turistice. De aceea, în medie, aproximativ 1.500 de polițiști rutieri vor fi prezenți, zilnic pe cele mai solicitate artere pentru a fluidiza traficul și pentru veni în sprijinul conducătorilor auto, inclusiv prin indicarea rutelor alternative pentru evitarea unor posibile ambuteiaje. 
Pe drumurile cu risc crescut de producere a unor accidente, echipajele Poliției Rutiere vor acționa cu 285 de aparate radar și cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau alte substanțe interzise la volan.
Polițiștii rutieri pot solicita sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație pentru monitorizarea celor mai circulate drumuri și identificarea rapidă a zonelor cu probleme“ - au mai precizat reprezentanții MAI.


Alte 13 elicoptere vor fi pregătite să sprijine celelalte misiuni ale structurilor MAI, precum cele de supraveghere a frontierei de stat, de salvare din zone greu accesibile sau de transport la spital a persoanelor care au nevoie de asistență medicală de urgență.
De asemenea, elicopterele MAI sunt disponibile pentru executarea de misiuni SMURD în Republica Moldova și Bulgaria.

„La nivel național, în fiecare zi, aproximativ 5.000 de pompieri vor fi mobilizați pentru gestionarea situațiilor de urgență și a misiunilor medicale la care răspunsul este asigurat cu echipaje SMURD.


Pentru evitarea eventualelor probleme, recomandăm persoanelor care merg la munte în aceste zile să nu se aventureze pe trasee periculoase sau atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile. Dacă întâmpină dificultăți, pot apela la cei aproape 200 de jandarmi montani care vor patrula pe munte în fiecare zi. 
La rândul lor, polițiștii de frontieră se vor asigura că formalitățile din punctele de control se efectuează eficient și rapid astfel încât cetățenii care tranzitează frontiera în aceste zile să-și poată continua deplasarea cât mai repede.
În finalul declarației, permiteți-mi să vă urez, în numele conducerii MAI, un Sfârșit de an fără probleme și un An Nou cu bucurii și împliniri“ - au mai precizat reprezentanții MAI. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii