Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Ismail Gaspirali, marele pedagog din mica Crimee (galerie foto)

ro

25 Sep, 2014 00:00 2091 Marime text
La împlinirea a 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Ismail Gaspirali, la Constanța s-a desfășurat o conferință în cadrul căreia a fost marcată importanța renumitului pedagog tătar în spațiul cultural al lumii turcice.

A rămas în memoria tuturor grație luptei sale pentru „unitate în limbă, gândire și muncă“, aceasta fiind deviza sa în toată activitatea pedagogică, filozofică și literară pe care a desfășurat-o. Este cunoscut drept un luptător împotriva analfabetismului, el făcând tot ce i-a stat în putință, la acea vreme, pentru a-și îndruma poporul spre progres. Un rol important în formarea personalității iluministului și omului de știință Ismail Gaspirali l-a avut familia sa și Bahcesaray-ul, cel mai important centru al tătarilor crimeeni.

A început școala la Bahcesaray și a continuat-o la Akmescit (Simferopol), Voronej și Moscova (Școala de război). În 1872, a părăsit Crimeea și a plecat la Viena, München și Stüttgart, unde a făcut cunoștință cu Junii turci, A luptat împotriva politicilor de rusificare la care era supusă comunitatea sa, în Crimeea, militând pentru protejarea culturii și limbii materne, precum și a religiei islamice. A fost un promotor al modernismului în lumea turcică, militând, așa cum spune și deviza sa, pentru unitate. Despre Gaspirali și influența curentului său novator în lumea turcică, despre locul și importanța renumitului învățat tătar în procesul de modernizare a lumii turcice, dar și despre conceptul de unitate promovat de Ismail Gaspirali au vorbit, ieri, la Constanta, prof. univ. dr. Abdullah Gundogdu, prof. univ. dr. Ozkul Cobanoglu și prof. univ. dr. Nuredin Ibram. Organizatorii evenimentului au fost Consulatul General al Turciei la Constanța, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România și Uniunea Democrată Turcă din România. Evenimentul a fost deschis de directorul Centrului „Yunus Emre“ Constanța, Ali Ođuzhan Yüksel, și de Consulul General al Turciei la Constanța, Ali Bozçalýșkan. Importanța lui Gaspirali la nivel internațional a fost recunoscută și de UNESCO, anul acesta fiind dedicat personalității marelui pedagog născut în mica Crimee.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii