Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Constanţa - oraşul betoanelor Primăria plăteşte aproape 18 milioane de lei pentru toaletarea pomilor (documente+proces verbal)

ro

07 Aug, 2014 00:00 4151 Marime text


Seria proceselor-verbale obţinute de la Primăria municipiului Constanţa după ce redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa a solicitat documentele în instanţă continuă, astăzi, cu o nouă atribuire către SC Pomacost SA şi SC Sport Turism SRL.

Vorbim despre anunţul de atribuire nr. 125780/22.06.2012, potrivit căruia contractul pentru serviciul de tăiere, toaletare şi tăiere de corecţie arbori din municipiul Constanţa pentru zona I a fost atribuit în urma procedurii de licitaţie deschisă firmei Pomacost SA, contra sumei de 8.835.084,60 de lei. Potrivit aceluiaşi document, SC Pomacost SA a fost singurul ofertant. Acordul-cadru pentru care a intrat în cursă SC Pomacost SA a fost încheiat pentru o perioadă de patru ani.

Procesul-verbal pus la dispoziţie de Primăria Constanţa cu privire la această atribuire scoate la iveală faptul că a fost vorba despre lansarea procedurii pentru atribuirea contractului de servicii de tăiere, toaletare şi tăiere de corecţie arbori din municipiul Constanţa pentru cele două zone de lucru (zona I şi zona a II-a). Tot din procesul-verbal încheiat la şedinţa de deschidere a ofertelor, din data de 23.04.2012, reiese şi faptul că SC Pomacost SA a prezentat o ofertă pentru executarea lucrărilor amintite în zona I, în timp ce o a doua firmă, respectiv SC Sport Turism SRL, a prezentat o ofertă financiară în valoare de 9.001.788,60 de lei pentru zona a II-a, sumă care acoperă lucrările tot pe o perioadă de patru ani. Potrivit anunţului de atribuire nr. 125789/22.06.2012, contractul a fost atribuit pentru suma menţionată firmei SC Sport Turism SRL, şi în acest caz fiind vorba despre un singur ofertant.

Pomacost taie pomii în zona I

Despre SC Pomacost SA se ştie că este administrată, în prezent, de Pimen Alexandru Leca, până în 2010 calitatea de administrator revenindu-i lui Basarab Popa, despre care se spunea că ar fi fost văr bun al primarului Radu Mazăre. Despre actualul administrator al SC Pomacost SA se ştie că este cel care s-a ocupat şi de SC Nisipuri SA, firmă în care, la un moment dat, a fost implicat şi primarul Constanţei. Trebuie menţionat şi faptul că numele societăţii Pomacost apare în celebrul dosar al retrocedărilor instrumentate de administraţia Mazăre. Referitor la numele firmei Pomacost, gura târgului spune că „Po“ ar reprezenta începutul numelui Popa, „Ma“, primele litere ale numelui Mazăre, „Co“ ar veni de la Constantinescu şi „St“, de la Strutinsky.

Firma lui Mărcuş toaletează arborii din zona a II-a

Cât priveşte SC Sport Turism SRL, firma are sediul în localitatea 23 August şi îi are ca asociaţi pe Marius Pandu Guriţă, pe Ioan Mărcuş, acesta fiind nimeni altul decât consilierul judeţean PSD, şi pe Aurel Radu Nicoraş. La sfârşitul anului 2013, firma lui Mărcuş declarase o cifră de afaceri de 8.792.035 de lei, mai mică decât contractul adjudecat la Primăria Constanţa pentru tăierea pomilor în următorii patru ani, un profit de 229.325 de lei şi 37 de salariaţi.

Afacere de aproape 18 milioane de lei

La un calcul simplu, vom vedea că Primăria Constanţa scoate din buzunar suma de 17.836.873,2 lei pentru servicii de tăiere, toaletare şi tăiere de corecţie arbori din municipiul Constanţa, pe zonele I şi II, pentru patru ani, începând din 2012. Nu este de neglijat totuşi faptul că municipiul Constanţa a devenit renumit pentru lipsa spaţiilor verzi, mai exact pentru sacrificarea lor în favoarea construcţiilor, aşa că nu puţini sunt, probabil, cei care se întreabă ce pomi să mai toaleteze firmele respective de atâţia bani...
Iată care au fost membrii comisiei de evaluare a ofertelor, aşa cum sunt ei menţionaţi în procesul-verbal: Aurora Traşcă, director executiv Direcţia Gospodărire Comunală - preşedintele comisiei, Ghiulnihal Mutalâp - şef Serviciul Achiziţii Publice, Sorina Oprea - inspector Biroul Tehnico-Economic, Direcţia Gospodărire Comunală, Monica Poptile - consilier juridic şi Cristian Stancu - inspector Serviciul Achiziţii Publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii