Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva Patru copii din centre de asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna

ro

13 Oct, 2018 00:00 2592 Marime text
Biserica „Sfânta Parascheva“ din Cumpăna îşi serbează hramul, pe data de 14 octombrie. Vineri seara, locuitorii comunei Cumpăna, alături de administraţia publică locală, au participat la slujba Sfântului Maslu.
 
Sâmbătă, chiar în ajunul prăznuirii Sfintei Parascheva, patru copii proveniţi din centre de asistenţă maternală vor primi Taina Sfântului Botez, la iniţiativa Primăriei Cumpăna, a Consiliului Local şi a primarului ec. Mariana Gâju. Slujba de botez, care va începe la ora 15.00, va fi oficiată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoţi.
 
Copiii, aflaţi în prezent în asistenţă maternală, vor deveni, azi, creştini, după ce vor primi Taina Sfântului Botez în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“. Creştinarea copiilor din centrele de plasament şi a celor aflaţi în grija asistenţilor maternali a devenit un obicei admirabil al comunităţii din Cumpăna, peste 300 de suflete nevinovate fiind botezate în cele două biserici din localitate, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfânta Parascheva“.
 
Naşii celor trei copii botezaţi sunt creştini cu suflet bun, aleşi datorită iubirii pe care o poartă copiilor abandonaţi şi lipsiţi de dragostea părintească. Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, afirmă că au găsit „naşi cu sufletul mare, care îşi vor pune amprenta pe soarta acestor copilaşi“.
 
Duminică, 14 octombrie, locuitorii comunei Cumpăna vor participa la sfânta liturghie, după care va urma o agapă frăţească.
 

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea familiei

 
Cunoscută şi sub numele de Paraschiva, Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 14 octombrie. În anul 1641, moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“.
 
Aducerea moaştelor la Iaşi a fost un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moaştele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
 
Sfânta s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors şi a murit la 27 de ani. A fost îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu recunoscuse în ea pe fata frumoasă de odinioară. Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a arătat în vis la doi oameni evlavioşi, în strălucirea ei cerească, cerând ca trupul ei înmiresmat să fie scos din mormânt. Sfintele moaşte au făcut minuni pentru mii de oameni. Duse din Epivatos la Târnovo şi apoi la Constantinopol, după sute de ani, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi, unde se află şi acum. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 şi în această zi este cinstită Cuvioasa Parascheva de Biserică şi de miile de români evlavioşi care vin în pelerinaj din toate părţile ţării.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii