Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Îmi pare rău că am eticheta de Dorel“ De ce a tăiat Primăria Constanţa „Copacul colorat“ din centrul istoric

ro

16 Jun, 2015 00:00 6283 Marime text
În august 2014, Victor Maxim, de la Biblioteca Colorată, decidea, alături de câţiva voluntari, să picteze un copac din Constanţa. Să-i dea culoare, să-l personalizeze. Tinerii au ales un copac din centrul istoric al oraşului, situat în apropierea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. „Copacul colorat“ a devenit rapid un punct de reper pentru constănţeni, care au apreciat iniţiativa, considerând-o binevenită în peisajul local şi originală. Astăzi însă, copacul pictat nu mai există.

„Ceea ce s-a întâmplat este opera unui Dorel“

În urmă cu câteva zile, copacul pictat de Victor Maxim şi de voluntari a fost tăiat. Din el a rămas doar un ciot. „Ceea ce s-a întâmplat este, cu siguranţă, opera unui Dorel. Am să mă abţin de la alte comentarii. Dar îmi doresc ca cei care au tăiat acest copac, împreună cu Primăria Constanţa, să ne susţină într-un demers similar, să ne pună la dispoziţie materiale, adică vopseluri şi pensule, pentru ca noi să pictăm un alt copac din Constanţa“, mărturiseşte Maxim, vizibil indignat de faptul că cineva a decis, fără explicaţii, tăierea „Copacului colorat“.

 „Acel copac nu reprezenta un pericol“


 Cine şi de ce a hotărât ca acest copac să dispară? Pe cine incomoda un copac pictat, care nu reprezenta, în niciun caz, un pericol pentru constănţeni şi pentru automobile? Responsabili sunt cei de la Serviciul Administrare Spaţii Verzi din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, serviciu condus de Gheorghe Coman. Acesta din urmă a explicat că tăierea acestui copac a făcut parte dintr-o acţiune de tăiere a arborilor uscaţi. „Noi executăm tăierea de copaci uscaţi în municipiul Constanţa. Nu vreau să fiu absurd, acel copac nu reprezenta un pericol, dar nu puteam lăsa un copac uscat într-o zonă tranzitată“, susţine Coman. Totodată, şeful Serviciului Administrare Spaţii Verzi afirmă că cei care au tăiat copacul nu se consideră vinovaţi cu nimic, iar asta pentru că nu exista informaţia că de acel arbore se ocupă cineva. Era totuşi un copac pictat, care nu putea fi ignorat. Legat de acest aspect, Gheorghe Coman explică: „Dacă am fi ştiut că e un copac protejat, l-am fi personalizat, în sensul că i-am fi creat un mediu de protecţie. Firesc este ca atunci când există un astfel de copac, să existe şi informaţie. Noi nu am avut-o. Dacă nu tăiem copacii uscaţi, suntem acuzaţi. Dacă îi tăiem, suntem acuzaţi. Îmi pare rău că am eticheta de Dorel. Dorel aş fi fost însă dacă am fi vorbit despre un copac verde, nu despre unul uscat, aşa cum a fost cel colorat“. În aceeaşi ordine de idei, şeful Serviciului Administrare Spaţii Verzi din cadrul Primăriei municipiului Constanţa a menţionat că acel copac nu era de esenţă nobilă, dar că, desigur, acesta nu e un argument în plus pentru tăierea lui.

Dând asigurări că „în niciun moment nu a existat rea intenţie“, Coman a anunţat şi că va pune la dispoziţia tinerilor care solicită asta vopseluri şi pensule pentru a picta un nou copac din Constanţa, cu menţiunea însă că acesta va trebui să fie identificat alături de Serviciul Administrare Spaţii Verzi, astfel încât să fie un copac semiuscat, pentru că, susţine Coman, „orice vopsea, chiar şi varul afectează un arbore perfect sănătos, pentru că acesta respiră prin scoarţă“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihaela Sava 23 Jun, 2015 12:40 Primaria ar trebui sa creeze noi oaze de verdeata, nu sa le distruga.
  • gabriela dobre 16 Jun, 2015 15:42 sper sa fie in folosul naturii aceasta toaletare, insa ma doare sufletuil cand vad un copac verde taiat! Se cam intampla, in ultimele zile. Pe aleea din fata blocului meu se toaletau arborii (ieri), cand am auzit vocea unei batrane, plangandu-se unui lucrator ca un anumit copacel (cu ramuri verzi!!!) face multa mizerie. Cateva ore mai tarziou, copacul era la pamant, la fel si ramurile lui varezi, care , pana atunci, cu generozitate, filtrasera aerul pe care-l respiram noi...