Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Vremea rea a produs efecte în zeci de localități. Unde au intervenit pompierii

ro

09 Jan, 2024 10:50 704 Marime text
foto cu rol ilustrativ
Peste 5.000 de pompieri, cu peste 4000 de mijloace tehnice, au fost la datorie în sprijinul autorităților și cetățenilor, pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență generate de manifestarea vremii neprielnice. 

Fenomenele prognozate pentru această perioadă, caracterizate prin intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol, au produs efecte  în 56 localități din 7 județe (BT, GL, IS, NT, SV, VS și VN) și în municipiul București, informează IGSU.

Pompierii împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea au intervenit în ultimele 24 de ore pentru evacuarea a 28 de persoane blocate în mai multe autoturisme.

De asemenea, colegii noștri au acționat pentru deblocarea a 190 de autoturisme înzăpezite, în care se aflau aproximativ 400 de persoane,  precum și pentru înlăturarea unui copac căzut pe carosabil, precizează IGSU. 


Dintre cele mai relevante misiuni, se numără intervenția din timpul nopții, a salvatorilor suceveni, care au acționat în localitatea Slobozia, cu ajutorul unei șenilate, pentru preluarea și predarea la ambulanță a unui copil în vârstă de 1 an, cu probleme respiratorii.

Totodată, în localitatea Vuțcani din județul Iași și în localitatea Măscurei din județul Vaslui, a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru preluarea unor gravide și transportul acestora către unitățile spitalicești.

În ceea ce privește traficul rutier, în această dimineață, mai multe tronsoane de drumuri naționale și județene erau închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (situația actualizată poate fi regăsită aici: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic ). Pentru remedirea situațiilor, autoritățile competente acționează constant cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant pentru remedierea situației și reluarea traficului rutier, a mai punctat sursa citată. 

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost raportate avarii în 11 localități din 2 județe (BR și GL), iar echipaje specializate se află în teren pentru intervenția și remedierea situațiilor semnalate.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:

- menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente, pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

-instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub incidența codurilor de vreme rea;

-activarea grupei operative în județele Botoșani, Iași și Vrancea, precum și a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției în județele Iași și Vrancea; 

-emiterea a 2 mesaje de informare a populației prin intermediul sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice, în județele Brăila, Buzău și Ialomița. 

Având în vedere că mai multe județe din Sud-Estul țării se află sub atenționare meteorologică până astăzi la ora 23.00, situația este în dinamică, iar evoluția acesteia va fi atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun, astfel încât situațiile de urgență înregistrate să fie gestionate în mod eficient.


RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE 

- evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;

- urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;

- evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;

- în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.



Citește și:

Urmează o perioadă cu temperaturi scăzute și cu multă zăpadă în zonele înalte. Recomandările ISU Dobrogea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii