Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:05 30 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Peste 5.000 de pompieri sunt pregătiți să acționeze în perioada Sărbătorilor de Iarnă

ro

22 Dec, 2022 13:34 740 Marime text
Pompieri în timpul intervenției. Foto: Facebook/IGSUPentru gestionarea tuturor solicitărilor primite, în perioada următoare, peste 5.000 de pompieri sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

Potrivit IGSU, în acest sens, pompierii pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 de echipaje de stingere, 136 de mașini de descarcerare, 324 ambulanțe SMURD, 31 de unităţi de terapie intensivă mobilă, 11 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 69 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

„În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. 

Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, sunt desfășurate acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

Numai în prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la peste 1.600 de obiective din toate județele țării și municipiul București, pe timpul cărora au fost constatate aproape 6.000 de deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor“ - au precizat reprezentanții IGSU.


Pe timpul acestor acțiuni, pentru deficiențele constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2.300.000 lei, precum și 4.987 de avertismente.

Chiar dacă perioada Crăciunului este aglomerată pentru toată lumea, NU trebuie să neglijăm respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă recomandă respectarea a trei reguli simple:

❗ Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.

❗ În al doilea rând, este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun. Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului. 


❗ Cea de-a treia situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

„Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!

Pompierii vă urează sărbători liniștite! Crăciun fericit!“ - au mai precizat reprezentanții IGSU

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii