Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:44 06 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hărţi de zgomot reactualizate pentru municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare şi staţiunea Mamaia. Când vor fi gata? (galerie foto)

ro

23 Aug, 2017 00:00 2270 Marime text

Primăria Constanţa realizează consultare de piaţă pentru serviciul privind „Realizare hărţi de zgomot pentru municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare şi staţiunea Mamaia“. Consultarea urmăreşte obţinerea unei oferte de preţ în vederea realizării hărţii de zgomot pentru municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare şi staţiunea Mamaia, în conformitate cu prevederile legislative ale HG nr. 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant şi, respectiv, HG 944/2016 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant.
 
Se solicită ofertă de preţ (TVA evidenţiat distinct) în vederea determinării valorii estimate a serviciului mai sus menţionat - realizarea hărţii strategice de zgomot pentru municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare şi staţiunea Mamaia. Realizarea hărţii se va face pentru următoarele surse de zgomot: traficul rutier; zone industriale unde se desfăşoară activităţi industriale prevăzute în Anexa 1 la Legea 278/2013 privind emisiile industriale; cartarea zgomotului se va realiza separat pentru traficul rutier, zonele industriale.
 
Hărţile digitale de bază (suport) pentru municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare şi staţiunea Mamaia trebuie să fie întocmite în format 3D şi să conţină următoarele: aliniament drum; clădiri (diferenţiat, în clădiri de locuit şi clădiri cu altă destinaţie decât cea de locuit, inclusiv şcoli şi spitale, înălţime, număr locuinţe, număr de locuitori etc.) din interiorul limitei administrative a aglomerării şi cele care sunt în afara aglomerării şi sunt considerate bariere în cazul propagării zgomotului provenit de la sursele de zgomot din afara limitei administrative, care influenţează nivelurile de zgomot din interiorul limitei administrative a aglomerării; toate clădirile din oraş care sunt de tip rezidenţial să aibă alocată populaţia, iar cele care nu sunt de tip rezidenţial, precum spitale, şcoli, primărie, clădiri administrative, industriale, birouri particulare, hoteluri - fără alocare de populaţie (precizată în mod expres în conţinutul hărţii de zgomot); materialul predat trebuie să conţină o demonstraţie despre modul de alocare a traficului de vehicule pe arterele de circulaţie, ţinând cont inclusiv de arterele cu sens unic sau fără sens unic; curbe de nivel ale terenului; atenuarea la sol; suprafeţe de atenuare zgomot (ex.: păduri, parcuri, grădini publice etc.); zonele industriale (cu măsurători concrete).
 
Prestatorul va pune la dispoziţia beneficiarului următoarele: toate hărţile de zgomot în format GIS (shp, pdf, jpeg); zonele liniştite (în format GIS) existente şi propuse (viitoare). Realizarea hărţilor strategice de zgomot va cuprinde: câte trei exemplare din fiecare hartă strategică de zgomot care arată situaţia anului calendaristic precedent, pe format de hârtie, la o scară de 1:10.000 şi pe suport electronic; un raport care să menţioneze datele utilizate în procesul de cartare a zgomotului în vederea realizării hărţilor strategice de zgomot, precum şi calitatea, acurateţea, modul de utilizare şi sursa acestora, pe format de hârtie şi pe suport electronic; un raport care să conţină toate datele obţinute în urma realizării fiecărei hărţi strategice de zgomot şi prezentate potrivit prevederilor anexei nr. 7 a HG nr. 674/2007 pentru modificarea şi completarea HG nr. 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiental, pe format de hârtie şi pe suport electronic; un raport care să conţină o prezentare a evaluării rezultatelor obţinute prin cartarea de zgomot pentru fiecare hartă strategică de zgomot în parte, pe format de hârtie şi pe suport electronic.
 
Realizarea hărţilor strategice de zgomot se va executa separat pentru fiecare sursă de zgomot, pe baza indicatorilor de zgomot L (zsn) şi L (noapte), la înălţimea de evaluare de 4 m şi pentru intervale de valori de 5dB.
 
Consultarea de piaţă se va desfăşura doar în sistem electronic, orice persoană/organizaţie interesată având posibilitatea de a transmite oferta de preţ în vederea determinării valorii estimate a achiziţiei serviciului „Realizare hărţi de zgomot pentru municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare şi staţiunea Mamaia“, la sediul municipalităţii, până la data de 30.08.2017.
 
Vă reamintim că, în anul 2011, zona Portului Constanţa era cel mai poluat sector al oraşului din punct de vedere fonic. Aceasta a fost cel puţin concluzia hărţii de poluare fonică a municipiului Constanţa, realizată de Primăria Constanţa.
 
După zona portuară, în topul poluării fonice se află principalele artere rutiere din municipiul Constanţa. Vorbim aici de bulevardele Tomis, Mamaia, Lăpuşneanu, Aurel Vlaicu sau strada Soveja. Întocmirea hărţii de zgomot a municipiului Constanţa a fost obligatorie, alături de alte hărţi de zgomot de aglomerări urbane, fiind una dintre condiţiile de aderare a României la Uniunea Europeană. 
 
Citeşte şi:

Constanţa. Lista obiectivelor pentru care este necesară întocmirea hărţilor strategice de zgomot. Cine le face şi până când
 
Harta de zgomot marca Mazare scumpa si de ochii lumii

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 23 Aug, 2017 08:30 Cind va fi monitorizat zgomotul pe str.Mihai Viteazu intre bdul.Mamaia si str.Traian. Sintem exasperati de zgomotul si trepidatiile produse de autobuzele RATC. Noaptea sintem agresati de automobilistii si motociclistii care transforma str.Mihai Vireazu in pista de curse. Semnalez acest lucru de nai de zile dar nu intereseaza pe nimeni sa rezolve situatia.