Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul Orban a fost îvestit

ro

14 Mar, 2020 16:18 2024 Marime textGuvernul Orban a fost învestit. Sunt peste 240 de voturi pentru Guvernul Ludovic Orban, din totalul de 255, scrie antena3.ro.

Pentru a fi învestit, Guvernul Orban ar fi avut nevoie de doar 233 de voturi. 

Votul continuă până la ora 17.

UPDATE 13.30. Votul de învestire a Guvernului Orban s-a încheiat la Senat, fiind înregistrate 78 de voturi. Doar patru senatori liberali din totalul celor 31 au fost, însă, prezenți la vot.[primele decizii din scenariul 3 de coronavirus in romania demnitarii pot iesi din izolare]Primele decizii din scenariul 3 de coronavirus în România: Demnitarii pot ieși din izolare

Potrivit situației prezentate de grupul de comunicare al PNL, după încheierea votului la Senat, au fost înregistrate 59 de voturi din partea PSD, 11 voturi ale USR, patru voturi ale senatorilor UDMR și doar patru voturi ale liberalilor. În total, 78 de senatori au fost prezenți la vot, din totalul celor 136.

Votul continuă însă la Camera Deputaților, până la ora 17:00.

Amintim că, parlamentarii au început să voteze învestirea Guvernului Orban.

Primii parlamentari care au intrat în sala de plen să voteze sunt cei din grupul PSD de la Senat.

Senatorii liberalii au început să voteze începând cu ora 12.00, USR între 12.20 și 12.35, iar apoi grupul de la Senat al UDMR (12.35-12.45) şi cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD votează între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

Tot astăzi au avut loc și audierile miniștrilor desemnați. Miniștrii liberali, care sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirusului, au dat explicații prin videoconferință. 9 miniștri au primit avize favorabile, iar 7 au primit avize negative.

Au primit avize negative miniștrii Educației, Muncii, Sănătății, Mediului, Justiției, Dezvoltării și Finanțelor. Dintre aceștia șapte, doi au fost prezenți fizic în Parlament, și anume ministrul Sănătății și ministrul Justiției.

În ceea ce o privește pe Violeta Alexandru, a primit aviz negativ prin neprezentare. Parlamentarii au spus că nu a răspuns la telefon, însă varianta ministrului Muncii este cu totul alta. 

"La ora stabilită, am sunat pe telefonul pus la dispoziție de Comisie, am intrat, cu un cod de acces, pe linia securizată, am așteptat pe hold până am fost deconectată. L-am sunat imediat pe Președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon să îl întreb ce se întâmplă și să îi spun că sunt la dispoziția Comisiei. Mi-a spus ca nu mai este nevoie să mă audieze, au votat deja!", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Discursul susținut de premierul Ludovic Orban, adresat Parlamentului României pentru votul de învestire a noului Guvern este următorul:

„Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

România traversează o perioadă dificilă de provocări economice și sociale care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline pentru a trece țara cu bine printr-o criză internațională severă, generată de pandemia globală de Coronavirus.
Guvernul României a acționat ferm și cu promptitudine până acum încă de la primele semne ale epidemiei COVID-19 în statele europene partenere și a adoptat măsuri stricte pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu Coronavirus în țara noastră. 
Până în prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate în situații de carantină și autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Direcțiile de Sănătate Publică. Acest fapt arată că măsurile impuse de Guvern au reușit să limiteze și să țină sub control evoluția infecțiilor cu Coronavirus din țara noastră.

În continuare, însă, România rămâne expusă riscurilor de răspândire a virusului COVID- 19 și are nevoie de un Guvern stabil cu toate instrumentele legale și constituționale la dispoziție pentru a face față evoluțiilor impredictibile în plan international și national generate de această pandemie.

Doamnelor și domnilor,

Partidul Național Liberal și-a asumat această sarcină dificilă a guvernării în vremuri grele pentru țară și cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins că va reuși să gestioneze cât mai bine situația provocată de pandemia COVID-19.
Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziția în procedură de urgență simplificată a materialelor sanitare și a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19.
În același timp, instituțiile implicate în gestionarea riscurilor de răspândire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maximă cu resursele bugetare, materiale și umane disponibile pentru controlul, monitorizarea și sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infecție cu COVID-19.
Fac un apel, și cu această ocazie, la implicarea tuturor, instituții publice, centrale și locale, societăți comerciale și organizații neguvernamentale, cetățeni de toate vârstele, să demonstrăm cu toții că suntem o țară de oameni responsabili, uniți în lupta cu o amenințare nouă și necunoscută.

Doamnelor și domnilor,
Mai devreme sau mai târziu, noi sperăm cât mai devreme, pandemia de Coronavirus va trece dar efectele sociale și economice negative imediate pot fi de durată în absența unor măsuri corespunzătoare care să limiteze riscurile economice pentru companiile și angajații din România.
La nivelul Guvernului, împreună cu Administrația Prezidențială și cu celelalte instituții publice cu compentențe în domeniul economic și financiar, a fost realizată o consultare amplă și o analiză aprofundată a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus și în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 în țara noastră.
Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice și europene, rambursabile și nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de Coronavirus.
Vom iniția negocieri cu Comisia Europeană, cu instituțiile financiare internaționale și cu entitățile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România. 
În același timp, obligațiile de plată ale statului către cetățeni și companii vor fi onorate fără întărziere și fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităților, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligații fiscale și bugetare datorate de persoanele fizice și juridice din România. 
Niciun cetățean român, nicio companie din România și niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în fața riscurilor economice globale provocate de COVID-19.

Doamnelor și domnilor,

Toate își au vremea lor și fiecare lucru își are timpul lui. 
În aceste momente dificile pentru țară, este timpul ca bătăliile politice să înceteze și responsabilitatea fiecăruia dintre noi să primeze în fața intereselor personale sau de partid. 
Responsabilitatea noastră politică individuală și a fiecărui român în parte este cel mai important antidot împotriva răspândirii infecțiilor cu Coronavirus. De aceea, în numele Guvernului pe care l-am propus, vă cer responsabilitate și votul de învestitură pentru a trece împreună țara prin această criză.
Vă mulțumesc!”

 Ludovic Orban , Prim-Ministru desemnat


Sursa foto: gov.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii