Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernatorul ARBDD, nemultumit

ro

18 Dec, 2008 21:19 1247 Marime text

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Liviu Mihaiu, este nemulţumit din cauză că hotărârea de guvern privind trecerea a peste 6.000 de hectare din Grindul Chituc din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) în cea a Rezervaţiei nu a primit avizul Ministerului Justiţiei.

„După o lună de plimbat această hotărâre, Ministerul Justiţiei a găsit un pretext şi susţine că această trecere se face prin ordonanţă de urgenţă, nu prin HG, pe motiv că ARBDD nu poate administra un teren care nu este în anexa Legii 82 a Rezervaţiei. Şi asta deşi Legea 213/98 spune foarte clar că transferul de terenuri se face prin HG. De fapt, Ministerul Justiţiei a amânat această decizie de semnare până în ultima zi astfel încât să nu poată trece", a afirmat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu, pentru Agerpres.

Potrivit sursei, pentru ca hotărârea de guvern privind trecerea a peste 6.000 de hectare din Grindul Chituc din administrarea ADS în cea a Rezervaţiei să intre în vigoare şi-au dat deja acordul Ministerul Agriculturii, Ministerului Mediului şi cel al Finanţelor.

În şedinţa din 4 decembrie, guvernul a aprobat o hotărâre prin care ADS transferă către ARBDD 6.166 de hectare, aflate în zona economică, zona tampon şi cu regim de protecţie integrală ale Grindului Chituc.

Hotărârea de guvern a fost apreciată de guvernatorul ARBDD ca un act indispensabil pentru împiedicarea altor intabulări pe grindul Chituc, unica stepă marină costieră.
Încă din 2001, în Grindul Chituc, autorităţile constănţene au emis 76 de titluri de proprietate în zona aferentă plajelor Corbu şi Săcele, majoritatea proprietarilor de la acea vreme vânzându-şi ulterior terenurile, pe care ar urma să se realizeze o staţiune turistică.

Cu o suprafaţă totală de 7.700 de hectare, Grindul Chituc face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, declarată de Comisia MAB-UNESCO Patrimoniu Universal Natural şi Cultural, ea evidenţiindu-se drept o zonă de importanţă majoră din punct de vedere al biodiversităţii, în mod general, şi al ornitofaunei, în mod special.
Conform datelor Societăţii Ornitologice din România şi ale Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării, majoritatea speciilor de păsări care pot fi observate pe grind sunt protejate de o serie de convenţii internaţionale, ele reprezentând trei sferturi din ornitofauna României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii