Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:31 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul Rompetrol si-a anuntat rezultatele financiare pe primul semestru

ro

07 Aug, 2009 02:48 680 Marime text

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a continuat şi în trimestrul II al anului dezvoltarea activităţilor de profil şi eficientizarea proceselor tehnologice. Rezultatele financiare înregistrate de companie, în perioada ianuarie - iunie, au fost puternic influenţate atât de criza financiară globală şi de volatilitatea cotaţiilor pentru tiţei şi carburanţi, cât şi de o serie de factori macroeconomici interni, precum deprecierea monedei naţionale.

Compania a înregistrat în perioada aprilie - iunie o cifră de afaceri consolidată de 773,4 milioane USD, în creştere cu 18% faţă de nivelul consemnat în trimestrul I din 2009, dar în scădere cu 44% faţă de cel obţinut în perioada similară din 2008. În acelaşi timp, rezultatul operaţional (EBITDA) s-a ridicat la 17,6 milioane USD, faţă de un rezultat negativ de 14,3 milioane USD în primul trimestru al anului, dar în scădere cu 75% faţă de cel aferent trimestrului II din 2008.

Printre factorii externi care au influenţat în trimestrul II rezultatele financiare obţinute de Rompetrol Rafinare, independenţi de activitatea sa, se numără şi scăderea cotaţiilor internaţionale cu 51% pentru ţiţei şi cu aproximativ 50% pentru carburanţi faţă de perioadă similară din 2008, diminuarea cu 72% a marjei de rafinare, majorarea diferenţelor de  curs valutar pe fondul deprecierii monedei naţionale (32% pentru RON/USD şi 15% pentru RON/EURO), precum şi influenţele crizei financiare internaţionale.

Segmentul de rafinare, rafinăria Petromidia şi punctul său de lucru Vega Ploieşti au înregistrat în trimestrul II o cifră de afaceri de 647 milioane USD şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 5 milioane USD, pe fondul unei cantităţi procesate de aproximativ 1,08 milioane tone de materie primă. Pentru acest an, rafinăria Petromidia şi-a propus procesarea unei cantităţi de materie primă de aproximativ 4,4 milioane tone, din care circa 4,25 milioane tone ţiţei.

Vânzările totale de carburanţi ale segmentului de rafinare în prima jumătate a anului s-au ridicat la 1,49 milioane tone, compania majorându-şi cu 12% vânzările de carburanţi pe plan extern şi scăzând cu 3% cantităţile livrate pe piaţa internă.

În primul semestru al anului, efortul investiţional făcut de Rompetrol Rafinare pentru eficientizarea operaţională a rafinăriilor Petromidia şi Vega şi pentru continuarea proiectelor majore din „Pachetul 2010" s-a ridicat la aproximativ 34 milioane USD. Acesta a vizat şi implementarea de noi tehnologii care să permită companiei creşterea capabilităţii de prelucrare a ţiţeiurilor sulfuroase şi obţinerea de produse finite în acord cu standardele europene de calitate.

Segmentul de distribuţie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logisitics şi Rompetrol Gas, a consemnat în perioada aprilie - iunie o diminuare cu 30% a cifrei de afaceri până la un nivel de aproximativ 475 milioane USD, în timp ce rezultatul operaţional (EBITDA) a scăzut cu doar 1% până la un nivel de 10,5 milioane USD. La finele lui iunie, reţeaua de distribuţie a carburanţilor Rompetrol în România se ridică la 685 de staţii (125 staţii proprii, 169 staţii Partener Rompetrol, 164 staţii Rompetrol Expres şi 227 de staţii interne), la acestea adăugându-se şi 250 de staţii de distribuţie GPL-ul auto şi peste 6.000 de puncte de vânzare butelii.

Pe fondul lansării în primul trimestrul al anului a gamei de carburanţi Premium Alto (benzina Alto101 şi motorina Alto55) şi a primului program de garantare a calităţii carburanţilor - QProTek-t, vânzările totale de carburanţi prin segmentul de distribuţie (retail, en-gros şi reţeaua Partner) în perioada aprilie - iunie au fost de 360.000 de tone, în creştere cu peste 8,5% faţă de trimestrul I al anului şi cu 9,4% faţă de trimestrul II din 2008.

În prima jumătate a anului, Rompetrol Downstream a deschis cinci noi benzinării şi nouă staţii mobile Rompetrol Expres, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la peste 10 milioane USD. Pentru a fi mai aproape de clienţii săi, dar şi pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestora, compania intenţionează în 2009 extinderea şi consolidarea reţelei de benzinării, în acest sens intenţionând deschiderea până la finele anului a altor 70 de staţii, dintre care 5 staţii proprii, 40 de Rompetrol Expres şi 25 de baze interne, dedicate marilor consumatori de carburanţi.

Pe fondul contractării pieţelor de profil şi a scăderii cotaţiilor internaţionale pentru produsele petrochimice, Rompetrol Petrochemicals a consemnat în trimestrul II o scădere cu 42% a cifrei de afaceri, de la 107,6 milioane USD, în perioada similară din 2008, la 62,4 milioane USD. În acelaşi timp, rezultatul operaţional (EBITDA) s-a ridicat la 3,5 milioane USD, faţă de un rezultat negativ de 19,1 milioane USD în trimestrul I al anului şi de 7,4 milioane USD în trimestrul II din 2008. Rezultatele au fost susţinute de o creştere cu 3% a cantităţilor de polimeri comercializaţi, diversificarea gamei de produse oferite prin lansarea a două noi sorturi de polietilene de înaltă densitate (HDPE), precum şi de măsurile adoptate la finele anului trecut pentru reechilibrarea producţiei în acord cu cererea de polimeri şi evitarea majorării stocurilor de produse.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind 400,6 milioane USD în primul semestru al anului 2009.

DCRP

Ti-a placut articolul?

Comentarii