Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grup infracțional specializat în proxenetism și prostituție, destructurat de procurorii DIICOT. Cum acționau suspecții

ro

24 Aug, 2023 15:04 959 Marime text
Sursă foto: DIICOT
  • La data de 23 august 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 5 inculpați și măsura controlului judiciar față de un alt inculpat.
 
La data de 23 august 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 5 inculpați și măsura controlului judiciar față de un alt inculpat, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată și complicitate la spălarea banilor în formă continuată.
 
S-a reținut faptul că, începând cu anul 2020 până în luna august 2023 (când a fost destructurat), pe raza județului Ilfov a fost iniţiat și constituit un grup infracţional organizat în vederea comiterii infracţiunii de proxenetism, prin înlesnirea practicării prostituției de către zece persoane vătămate, atât pe teritoriul României cât și în străinătate, pentru obținerea de foloase patrimoniale.
 
Membrii grupului, profitând de starea de vulnerabilitate a persoanele vătămate, le-au recrutat fie prin metoda loverboy, fie prin promisiunea unei vieți prospere, ulterior exercitând presiuni psihice și violențe fizice asupra acestora, să continuie practicarea prostituției.
 
Grupul infracțional organizat, constituit pe baza legăturilor de rudenie  dintre membrii, a acționat în mod coordonat, fiecare membru având sarcini specifice, respectiv recrutarea, transferarea și transportarea, în diferite spații sau la locațiile clienților a persoanelor vătămate, care au practicat prostituția în folosul membrilor grupării, precum și efectuarea de transferuri financiare ale sumelor de bani obținute din exploatare, prin intermediul mijloacelor de transfer rapid de bani.
 
De asemenea, în scopul ascunderii ori disimulării originii ilicite a banilor obținuți prin săvârșirea infracțiunii de proxenetism, membrii grupului infracțional au achiziționat autoturisme de lux, pe care fie le-au înmatriculat pe numele unor persoane apropiate, fie nu au operat modificarea proprietarului sau le-au revândut în scurt timp.
 
La data de 23 august 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală  împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate  București - Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov au pus în aplicare 10 mandate de percheziție domiciliară, în județele Ilfov și Călărași, fiind identificate și ridicate sume de bani în lei și euro, telefoane mobile, unități amovibile de stocare a datelor, un laptop și alte mijloace de probă.
 
Totodată, au fost ridicate 4 autoturisme de lux folosite de către inculpați.
 
În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 5 inculpați aflați sub măsura reținerii.
 
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT - Structura Centrală şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
 

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Tânăr din Bacău, arestat pentru pornografie infantilă și instigare la viol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii