Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Funcţionari şi aleşi locali ai comunei Maliuc, urmăriţi penal şi cu sechestru asigurător, după controlul Curţii de Conturi

ro

03 Feb, 2015 00:00 3675 Marime text
Pe site-ul Curţii de Conturi a fost publicată „Situaţia sesizărilor transmise Ministerului Public pentru efectuarea urmăririi penale, care au fost soluţionate de organele competente în perioada 2005-2014, conform informaţiilor transmise de acestea“, cuprinzând stadiul de soluţionare a cauzelor. Amintim, în acest context, faptul că, în urmă cu câteva luni, cotidianul ZIUA de Constanţa a iniţiat un demers prin care solicita organelor de lege sesizate de auditorii Curţii de Conturi în aceste cauze, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public, date privind stadiul cercetărilor în diferite speţe.
 
Una dintre situaţiile care încă nu şi-au găsit rezolvarea priveşte o constatare făcută de Curtea de Conturi în urma unui control efectuat la unitatea administrativ-teritorială (UAT) Maliuc, prin care a constatat „neînregistrarea în evidenţa tehnico operativă şi contabilă a unor venituri din taxe şi impozite, efectuarea de plăţi fără documente justificative, neînregistrarea în evidenţa contabilă şi cea fiscală precum şi neurmărirea unor creanţe provenind din amenzi, decontarea unor lucrări de investiţii care nu au fost identificate pe teren, prejudiciul fiind estimat la suma de 90.413 lei”. Cotidianul ZIUA de Constanţa a aflat, prin intermediul unei adrese trimise Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, care este situaţia faptelor reclamate de Curtea de Conturi instanţei în această speţă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, reţinându-se, faţă de actul de sesizare formulat în cauză, faptul că rezultă indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor fapte de abuz în serviciu în dauna UAT Maliuc, în perioada 2008 - 2012, de către primarul din perioada respectivă al localităţii şi de alţi patru funcţionari ai Primăriei comunei Maliuc, prejudiciul fiind cauzat UAT Maliuc.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, au rezultat indicii temeinice care ne conduc la bănuiala rezonabilă că faptele pentru care a fost începută urmărirea penală au fost săvârşite de către Manole Gheorghe - primar al comunei Maliuc în perioada 2008 - 2012, Niculiţă Cătălin, Zarif Alexandru Fernando, Gugiu Emilian, Corsei Andrian - angajaţi al Primăriei comunei Maliuc, ultimii trei făcând parte şi din comisiile de recepţie a lucrărilor, fapt pentru care Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea a dispus efectuarea în continuarea a urmăririi penale faţă de numiţii: Manole Gheorghe, Niculiţă Cătălin, Zarif Alexandru Fernando, Gugiu Emilian, Corsei Andrian - pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, după cum se arată în răspunsul formulat la solicitarea cotidianului nostru.
 
Faţă de actele de cercetare efectuate, prin ordonanţa nr. 549/P/2013 din data de 23.06.2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de numiţii Dragu Sorina, Barbu Cristian, Marian Vasile şi Beglecciuc Marian, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 248 din Codul Penal din 1968 cu referire la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin.1 şi art. 5 C.Pen. Totodată, prin ordonanţa nr. 549/P/2013 din data de 20.06.2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând suspecţilor Manole Gheorghe, Zarif Alexandru Fernando, Gugiu Emilian, Niculiţă Cătălin, Corsei Andrian până la concurenţa sumei de 396.957,68 de lei, sumă cu care UAT Maliuc s-a constituit parte civilă în cauză. Prin ordonanţa nr. 549/P/2013 din data de 23.06.2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, s-a dispus efectuarea unei expertize contabile. Cauza nu a fost finalizată până în prezent.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii