Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final de exercițiu militar internațional în Dobrogea. Sute de oameni din Forțele Navale, Forțele Aeriene și de la Brigada 9 Mecanizată

ro

15 Mar, 2018 06:35 2259 Marime text
Peste 1.700 de militari români și străini au participat, în perioada 5-15 martie, la unul dintre cele mai mari exerciții multinaționale, organizat de Forțele Navale Române, pe teritoriul Dobrogei și în apele internaționale ale Mării Negre.
 
Exercițiul Spring Storm 18 a avut la bază un concept unic de antrenare întrunită a Forțelor Navale, Aeriene și Terestre, accentul fiind pus pe secvențe specifice operațiilor amfibii în cadru aliat, precum și pe secvențe de luptă împotriva minelor marine, într-o zonă de debarcare pe țărm.

Din partea Forțelor Navale Române, au participat fregata „Regele Ferdinand”, corveta „Viceamiral Eugeniu Roșca”, nava purtătoare de rachete „Pescărușul”, monitorul „Lascăr Catargiu”, vedeta blindată „Opanez”, nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa”, nava hidrografică „Alexandru Cătuneanu”, o companie de infanterie marină, un detașament de scafandri de luptă, remorcherul maritim „Viteazul” și două remorchere de port.
 
Forțele Aeriene Române au avut la exercițiu două aeronave MiG-21 Lancer, iar pentru secvențele de evacuare medicală, acestea au asigurat un elicopter IAR-330 și o aeronavă Spartan C-27 J.
 
Forțele Terestre Române au participat cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizată și Garda de Coastă este reprezentată de o navă de patrulare.
Forțele militare române s-au instruit, în cadru aliat, în colaborare cu parteneri din Bulgaria, Franța, Georgia S.U.A. și Ucraina. S.U.A. participă cu nava de desant USS Oak Hill (LSD-51), o companie de infanterie marină și nava de suport USNS Carson City; Franța este reprezentată de fregata „Jean Bart” (D-615), iar Georgia, Bulgaria și Ucraina participă cu ofițeri de stat major și cu câte o echipă specializată în lupta împotriva dispozitivelor explozive.

 
Scenariul exercițiului a avut la bază elementele unei operații de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianței Nord Atlantice, iar cadrul tactic a presupus un raid amfibiu, desfășurat în condițiile unei amenințări hibride cu forțe convenționale și paramilitare.

Au fost puse în aplicare elemente tactice specifice luptei urbane, precum și proceduri standard de operare pentru anihilarea unei grupări militare ostile prin desantare.
 
Exercițiul multinațional Spring Storm 18 a fost planificat, organizat și condus de Componenta Operațională Navală din subordinea Statului Major al Forțelor Navale și s-a înscris în sfera planului de măsuri de asigurare imediată al NATO, adoptat la Summit-ul Alianței de la Varșovia în anul 2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii