Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu comun de poliţie aeriană executat de forţele aeriene române, germane şi britanice, la baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

ro

04 Jul, 2021 17:21 1857 Marime text
  • Un exerciţiu comun de poliţie aeriană a fost executat, la finalul săptămânii, de forţele aeriene române, germane şi britanice în zona litoralului românesc al Mării Negre.
Potrivit MApN, în executarea acestui exerciţiu a fost inclusă şi interceptarea unei aeronave „ţintă", reprezentată de un avion de transport C - 27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române.

Acesta a parcurs traiectul Baza 90 Aeriană Otopeni - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, fiind interceptat de aeronave F16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă permanent - poliţie aeriană (SLP - PA), iar ulterior de aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice şi Forţelor Aeriene Germane.

„Aici este o bază NATO, multinaţională, mai multe forţe sunt desfăşurate pe această locaţie. Alături de Forţele Aeriene Române avem Forţele Aeriene Germane şi Forţelor Aeriene Regale Britanice, cu aeronavele Eurofighter Typhoon. De asemenea, două escadrile de elicoptere din partea Statelor Unite. Aţi fost martori astăzi la un exerciţiu pe care îl facem în mod regulat între partenerii NATO, (...) un exerciţiu de poliţie aeriană sub comandă NATO", a declarat, după finalizarea exerciţiului, comandorul Daniel Moise din cadrul Forţelor Aeriene Române.


El le-a explicat jurnaliştilor în ce a constat exerciţiul.

„Au fost alertate avioanele F16 Fighting Falcon de pe locaţia Feteşti, au interceptat avionul de transport (...). Pe Marea Neagră a fost în desfăşurare un exerciţiu cu Forţele Navale Române, alături de Forţele Navale Italiene şi cele turceşti. Acolo, două F16 v-au escortat. De asemenea, au mai fost implicate în exerciţiu două F16 din Grecia şi, într-un eveniment separat, două F16 din Turcia. Toată această operaţiune aeriană a fost coordonată de la bordul unui AWACS venit din Germania, cu un echipaj multinaţional, ceea ce a demonstrat determinarea NATO de a contribui la securizarea spaţiului aerian în această parte a lumii", a spus comandorul Moise.


Reprezentantul Forţelor Aeriene Britanice a subliniat că exerciţiul a avut drept scop îmbunătăţirea colaborării între partenerii NATO.

Forţele Aeriene Române precizează că poliţia aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei. În orice moment, câte două aeronave de vânătoare sunt pregătite pentru Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Misiunea principală a serviciului de luptă - poliţie aeriană este apărarea spaţiului aerian naţional, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul naţional fără autorizaţie, din diverse motive, scrie Agerpres.

Conform MApN, exerciţiul ADEX de vineri reprezintă o misiune de antrenament în comun a forţelor aeriene aliate şi a mijloacelor navale în spaţiul aerian naţional şi pe teritoriul internaţional al Mării Negre. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii