Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Examen pentru medicii „externi" care vor garzi la Spitalul Judetean

ro

10 Feb, 2010 03:00 1717 Marime text
Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a hotărât luni, împreună cu reprezentanţii Facultăţii de Medicină Ovidius, să se creeze comisii de examen, pe discipline, astfel încât toţi medicii de garda din afara spitalului, care solicită să facă gardă în SCJU, să dea un examen.

Această decizie a fost luată pentru ca doar medicii cu adevărat pregătiţi să aibă grijă de pacienţi. „Există un număr destul de mare de medici care funcţionează în cabinete individuale sau în alte spitale şi care doresc să facă gărzi în SCJU Constanţa. Pentru a permite accesul lor în SCJU am hotărât să facem acest lucru, motivaţia fiind, pentru mine cel puţin şi în egală măsură pentru directorul medical, că simpla semnătură a şefului de secţie că este de acord cu a face gărzi acolo, nu este o garanţie a faptului că acel medic are şi cunoştinţe, deprinderi necesare de a lucra într-un spital cum este SCJU. Aici vorbim de cazuri multe, de cazuri grave, vorbim de implicaţii care privesc sănătatea întregului judeţ, şi atunci o să ne permitem să selectăm într-un fel sau altul medicii care fac gărzi", a precizat managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână.

În plus, nici diplomele medicilor străini nu par să fie prea convingătoare: „Există o categorie de medici care provin din alte ţări şi au primit echivalenţă a diplomei şi aviz de la Colegiul Medicilor. Eu nu contest pregătirea lor, ci vreau să văd dacă ei au abilităţile necesare de a lucra într-un spital care se confruntă cu probleme. Imaginaţi-vă că medicul de gardă este singur pe o gardă şi atunci trebuie să ia decizii în cunoştinţă de cauză, decizii foarte rapide şi în consecinţă, vreau să ştiu dacă aceşti medici au aceste abilităţi", a mai adăugat dr. Căpăţână.

Chiar dacă SCJU se confruntă cu deficit de personal, totuşi evaluarea aceasta este considerată de conducerea spitalului un lucru pozitiv, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Se vor constitui comisii de examinare pentru fiecare disciplină în parte, iar medicii au de susţinut atât o probă scrisă, cât şi una practică. De menţionat este însă, că la acestea vor participa doar medicii care nu sunt angajaţi ai SCJU. Doar dacă vor trece peste acest examen, cadrele medicale vor primi avizul de a lucra în spital. Un alt lucru important este acela că evaluările se vor face periodic, iar la acestea vor participa toţi medicii care au solicitat efectuarea de gărzi, nu doar noii sosiţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii