Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:12 06 07 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei În anul 2001 Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanța a fost gazda unui concurs internațional

ro

23 Jun, 2022 10:56 375 Marime text


Ziua de 13 iunie marchează o serie de evenimente importante, desfășurate de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:

1532: Henric al VIII-lea și François I au semnat tratatul secret împotriva împăratului Carol al V-lea.
1879: David Emmanuel își ia doctoratul la Sorbona cu teza „Étude des intégrales abéliennes de troisième espèce", devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona.
1881: S-au stabilit relații diplomatice între România și Spania.
1923: A luat ființă, la București, Societatea Națională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a țării.
1944: Thomas Mann devine cetățean american.
1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959; tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretențiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea științifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.
1985: Echipa națională de handbal masculin a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.
 Un avion Boeing 747, aparținând companiei „Air India", care efectua un zbor pe ruta Ottawa - New Delhi, s-a prăbușit în largul coastelor Irlandei. Și-au pierdut viața 329 de persoane.
1990: Republica Moldova își declară suveranitatea de stat (independența pe 27 august 1991).
1992: Gangsterul american John Gotti a fost condamnat la închisoare pe viață.
2001: S-a desfășurat, la Teatrul de Balet „Oleg Danovski" din Constanța, prima ediție a Concursului Internațional de Dans (23 iunie - 1 iulie).
 Pelerinajul Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina (23-27 iunie).

2004: Gloria Macapagal Arroyo, a fost proclamată oficial, de Congresul filipinez, învingătoare în alegerile prezidențiale din 10 mai 2004.
2005: Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din Grupul celor șapte state puternic industrializate plus Rusia (G-8) (Londra).
 Forumul Crans Montana. Sunt așteptați să participe președintele ucrainean Viktor Iușcenko, președintele în exercițiu al OSCE, Dimitrij Rupel, președintele georgian Mihail Saakașvili, primul ministru macedonean Vlado Buckovski și vicepreședintele Băncii Mondiale Jean Francois Rischard (Monaco, 23-25 iunie).
 Miniștrii de finanțe și directorii băncilor centrale din 55 de țări, care sunt membre ale Băncii Islamice de Dezvoltare (IDB) se întâlnesc în vederea sprijinirii comerțului din cadrul blocului islamic (Malaezia, Kuala Lumpur, 23-24 iunie).
2006: Are loc primul concert al formației Depeche Mode în România.

Sărbători

Sfânta Mucenică Agripina; Sf. Mc. Aristocle (calendar ortodox)

Ziua internaţională a femeilor care lucrează în inginerie

Ziua internaţională a femeilor care lucrează în inginerie este o campanie internaţională de conştientizare care îşi propune să atragă atenţia asupra acestei categorii de populaţie şi a oportunităţilor de carieră disponibile persoanelor de sex feminin în această industrie. Totodată, #WomeninEngineeringDay, celebrează realizările remarcabile ale inginerelor din întreaga lume.

Ingineria este responsabilă de realizări importante în numeroase domenii care au contribuit la viaţa modernă de care ne bucurăm în prezent. Reuşitele din domeniul ingineriei ne-au oferit, printre altele, beneficiul de a duce vieţi mai uşoare şi mai confortabile, în locuinţe mai bune, de a utiliza mijloace de transport şi dispozitive mai performante sau de a beneficia de servicii medicale mai eficiente

Ziua maşinii de scris


Uitate în prezentul dominat de computere şi dispozitive inteligente, maşinile de scris au făcut istorie de la apariţia lor, cu circa trei secole în urmă. Pentru a recunoaşte importanţa pe care aceste obiecte au avut-o pentru omenire, dar şi pentru a reaminti istoria lor, a fost creată Ziua maşinii de scris (#TypewriterDay), celebrată în fiecare an la 23 iunie.

Ziua văduvelor

În această zi este marcată şi Ziua internaţională a văduvelor, însoţită de hashtag-ul #WidowsDay, care îşi propune să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă femeile din toată lumea după decesul soţilor lor.

Ziua renunţării

În fiecare an la 23 iunie este marcată Ziua renunţării, o sărbătoare prin care se încurajează alungarea gândurilor negative, a ranchiunii, pesimismului şi regretelor.

Ziua serviciului public

Astăzi este marcată şi Ziua serviciului public (#PublicServiceDay), care îşi doreşte să aducă recunoştinţă tuturor acelor angajaţi din serviciile publice aflaţi în slujba comunităţilor.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii