Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimente publice la Constanța, în sprijin pentru Ucraina, la un an de la declanşarea războiului

ro

24 Feb, 2023 12:31 950 Marime text
foto: Primăria Constanța Un an de la declanşarea războiului de agresiune din Ucraina! 

La 24 februarie 2023 se împlinește un an de la declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. A trecut un an extrem de complicat pentru Ucraina și poporul ucrainean.

Un an de suferință pentru Ucraina, o catastrofă umanitară care a generat pierderi umane semnificative, distrugeri materiale uriașe, distrugerea infrastructurii militare, civile și critice, fluxuri semnificative de refugiați și strămutați, ocupări temporare ale unor părți ale teritoriului său național.

Totodată, acest an a fost unul de sprijin și solidaritate cu Ucraina, atât la nivel european, cât și la nivel național. Sprijinul și solidaritatea României cu Ucraina au fost substanțiale, multiple, sistemice, de la empatia impresionantă a populației la sprijin politic, diplomatic, economic, umanitar la nivel statal.,transmite Primăria Municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat oficial. 

Municipiul Constanța a fost parte activă a efortului național de sprijin și solidaritate față de Ucraina. În acest an, populația orașului, echipele de voluntari, organizațiile non-guvernamentale și cetățenii obișnuiți au sprijinit în multiple moduri, alături de administrațiile locale, refugiații din Ucraina care au căutat aici sprijin și înțelegere.

De asemenea, municipalitatea Constanța a desfășurat multiple activități de sprijin față de refugiații ucraineni, care au devenit parte a comunității noastre locale, precum și față de orașul-partener Odesa., mai transmite sursa citată. 


Dintre aceste activităţi, amintim:

-Încă din primele zile ale ostilităților militare din Ucraina, orașul Constanța, împreună cu Crucea Roșie, cu sprijinul societății civile, a deschis un centru de donații pentru refugiații ucraineni, la Pavilionul Expozițional din oraș. Centrul de colectare a donațiilor a fost un adevărat hub umanitar în județul Constanța;

-Prin campaniile de informare ale Primăriei, cu ajutorul partenerilor instituționali locali și cu generozitatea locuitorilor din Constanța, s-a reușit colectarea a aproximativ 15 tone de alimente neperisabile, pături, truse de prim ajutor, truse de supraviețuire, îmbrăcăminte, saci de dormit etc.

-Am derulat o campanie de solicitare a sprijinului din partea marilor supermarketuri prezente în Constanța și câteva dintre acestea s-au arătat dispuse să doneze alimente și obiecte de strictă necesitate pentru a fi folosite de refugiații ucraineni din orașul nostru;

-Prin Direcția Generală de Asistență Socială, primim cereri de sprijin financiar pentru hrana și cazarea refugiaților Ucraineni, prin programul 20/50;

-La inițiativa primarului orașului Odesa, s-a dezvoltat infrastructura necesară pentru crearea unui hub umanitar și logistic la Constanța, un centru de colectare a sprijinului internațional pentru regiunea Odesa. Primăria a sprijinit organizatorii - ONG-ul Peace Manifest din Ucraina - cu ce au solicitat;

-Am intermediat sosirea unui ajutor umanitar din Istanbul în drum spre Odesa;

-Am intermediat un transport de materiale de primă necesitate către Odessa din Taiwan, conținând 39 de tone de produse precum: lapte praf, fursecuri, șervețele igienice, scutece, scaune cu rotile, măști medicale, saci de dormit, haine de încălzire;

-Primăria a organizat sâmbătă, 12 martie 2022, în cadrul unei ample inițiative europene, un act public de solidaritate cu Ucraina, la care au participat locuitorii municipiului Constanța și numeroși ucraineni;

-În aceeași zi, în cadrul unei ședințe solemne a Consiliului Local Municipal Constanța, a fost adoptată o declarație de susținere și solidaritate cu Ucraina și Odesa, partenerul nostru municipal. În cadrul aceleiași ședințe, a fost adoptată o a doua declarație de sprijin și solidaritate cu Republica Moldova și cu partenerii noștri municipali, întrucât Republica Moldova se confruntă, de asemenea, cu provocări uriașe legate de fluxurile masive de refugiați din Ucraina;

-Tot atunci, acordurile de cooperare cu municipalități din Federația Rusă (Sankt Petersburg și Novorossisk) au fost denunțate de către consilierii municipali din Constanța;

-Municipalitatea a contribuit la găsirea unui adăpost temporar în Constanța pentru 40 de persoane, copii cu dizabilități și rudele acestora din regiunea Odesa;

-În perioada 26 septembrie - 9 octombrie 2022, 20 de copii din Odesa, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, însoțiți de 2 antrenori, s-au antrenat la Constanța în vederea participării la meciuri amicale de baschet cu echipele din Constanța. Evenimentul sportiv, denumit „Turneul Sportul unește”, organizat de municipalitate, a făcut parte din seria de acțiuni de sprijin pentru orașul Odesa.

De asemenea, am avut inițiativa de a înființa o fundație care aparține municipalității și care are responsabilități, printre altele, în gestionarea situației refugiaților din Constanța prin colectarea donațiilor primite de la partenerii instituționali naționali și internaționali. Până în prezent, Fundația Pontica a realizat următoarele acțiuni:

- a acordat 1.000 de vouchere pentru 1.000 de familii de refugiați ucraineni, în valoare de 250.000 mii lei;

- a achiziționat 50 de generatoare electrice în valoare de 221.455,02 mii lei care au fost donate orașului Odesa;

- asigură, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, World Vision România și JRS România, clase speciale pentru aproximativ 600 de copii ucraineni strămutați temporar. Copiii învață în propria lor limbă cu profesori ucraineni. Fundația Pontica asigură cheltuielile administrative care apar ca urmare a activităților școlare, în valoare de până la 250.000 mii lei.


Totodată, ne alăturăm demersului Ambasadei Ucrainei în România prin iluminarea clădirii administrative din bd. Tomis nr. 51 în culorile steagului ucrainean în cursul acestei seri., mai punctează sursa citată. 


Importanța orașului Constanța, a județului Constanța și a Dobrogei au crescut exponențial, în contextul probării și creșterii relevanței strategice a regiunii extinse a Mării Negre, pentru România și pentru aliații săi.

În contextul împlinirii unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Primăria Municipiului Constanța, alături de partenerii săi locali și din Ucraina, organizează două evenimente publice, cu obiectivul de a evidenția solidaritatea și sprijinul față de Ucraina.

Primul dintre acestea îl reprezintă organizarea a două expoziții ale partenerilor din Ucraina: expoziția de picturi a Primăriei Municipiului Odesa – „Odesa, înainte şi în timpul războiului” - și cea foto adusă de partenerii din Cernăuți și intitulată „Războiul din Ucraina văzut de ochii copiilor”. Acestea vor fi vernisate joi, 2 martie 2023, în holul Bibliotecii Judeţene Ioan N. Roman Constanţa, în intervalul orar 10:00-11:00.

Al doilea eveniment îl reprezintă masa rotundă internațională “Ucraina-România. Un an de rezistență și suferință, un an de sprijin și solidaritate”, care se va desfăşura aceeași zi, în intervalul orar 11:00-14:00, în Aula Bibliotecii Judeţene Ioan N. Roman Constanţa.

În cadrul acesteia, experți din România și Ucraina vor realiza un bilanț al războiului de apărare al Ucrainei în acest an și vor evalua stadiul actual și perspectivele conflictului. Totodată, autoritățile și comunitatea locală din Constanța vor prezenta principalele măsuri și acțiuni de sprijin față de refugiații ucraineni, față de municipiul-partener Odesa și față de Ucraina în general.

Invităm constănțenii interesați și comunitatea ucraineană din municipiu să asiste la evenimentele de mai sus și să interacționeze cu oaspeții din Cernăuți și Odesa., transmite Primăria Constanța.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii