Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimente care au marcat ziua de 04 octombrie. Animalele și prăjitura cu scorțișoară, celebrate azi

ro

04 Oct, 2022 09:18 1086 Marime text
Ziua Internațională a Animalelor, foto: Pixabay
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. 

La data de 04 octombrie celebrăm animalele, prăjitura cu scorțișoară și vodka. 


Evenimentele zilei 

1883: Primul Orient-Express, având ruta Paris - Varna (Bulgaria).
1938-Apare la Tulcea primul număr al periodicului "Dunărea"
1957: Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului, a fost lansat pe orbită de o rachetă R-7 Semiorka de la cosmodromul Baikonur din RSS Kazahă, URSS.
1960: Statele Unite au lansat în spațiu "Courrier IB", primul satelit folosit în telecomunicații.
1990: Dezvoltatorul de software Richard Stallman a înființat Free Software Foundation pentru promovarea software-ului liber.
2000: Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat într-o zonă de la periferia orașului Tokio, primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles. Muzeul conține cca 130 de obiecte care au aparținut marelui cântăreț, între care și un jurnal, care conține poezii și schițe.
2006: După o perioadă de câteva luni de interimat, Serviciul Român de Informații are un nou director în persoana lui George Maior, un politician român, membru al PSD. Claudiu Săftoiu, fostul consilier al președintelui României Traian Băsescu, este numit director al Serviciului de Informații Externe român.
2010: Accidentul de la uzina de aluminiu din Ajka (vestul Ungariei) s-a soldat cu cel puțin 9 persoane decedate și 122 rănite. Lichidul toxic a ajuns în Dunăre pe data de 7 octombrie 2010, poluând considerabil apele fluviului.

Nașteri 

1873: Gheorghe Țițeica, matematician român, membru, vicepreședinte și secretar general al Academiei Române (d. 1939)
1934: Mircea Albulescu, actor român de teatru și film (d. 2016)
1943: Florian Pittiș, actor român de teatru și film (d. 2007)
1977: Cabral Ibacka, actor român

Decese 

1669: Rembrandt, pictor olandez (n. 1606)
1994: Luigi Ionescu, cântăreț român (n. 1927)

Sărbători

în calendarul ortodox: Sf. Ierotei, episcop al Atenei (d. sec I)

Ziua Internațională a Animalelor-Ziua Mondială a Animalelor (#WorldAnimalDay) este marcată la 4 octombrie, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Francis de Assisi, un sfânt despre care se spune că înţelegea graiul animalelor.

Ziua ruladei cu scorţişoară-
Combinaţia dintre scorţişoara uşor picantă şi aluatul dulce şi crocant de patiserie din care se fac ruladele este sărbătorită la data de 4 octombrie, cu ocazia Zilei ruladei cu scorţişoară (#CinnamonRollDay)., scrie Agerpres.ro. 

Primele însemnări istorice cu privire la scorţişoară datează din jurul anului 2800 î.Hr., într-o serie de scrieri chineze. Originară din Sri Lanka (Ceylon) şi India, scorţişoara (Cinnamomum verum) provine din scoarţa unui copac, iar denumirea sa în ebraică şi arabă include termenul "amomon", care înseamnă condiment aromat.

Ziua vodcii-Ziua vodcii (#VodkaDay) reprezintă o ocazie de a ridica paharele în cinstea uneia dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume. Chiar dacă vodca este asociată de obicei cu Rusia, ţară din care provin unele dintre cele mai fine şi mai apreciate mărci de vodcă, această băutură alcoolică tare este produsă şi în numeroase alte ţări şi este solicitată în barurile şi restaurantele din întreaga lume.





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii