Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Pepenelui Verde Care sunt benefiiciile sale nutriționale. Cum îţi dai seama dacă un pepene este copt (video)

ro

03 Aug, 2020 08:22 2807 Marime text
  • Pe 3 august sărbătorim ziua unui fruct gustos, delicios, , de vară, de care se bucură toată lumea, și cu  o mulțime de beneficii nutriționale: pepenele verde!
  • Datorită conținutului scăzut de calorii este bun în dietele de slăbire.

Pepenele, Citrullus lanatus, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic. Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat. Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră.

Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fii consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător

În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova și Republica Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete / lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni .

Pepenele este o plantă erbacee anuală, agățătoare și târâtoare cu textura aspră, rugi piloși prevăzuți cu cârlige și frunze cu cinci lobi profunzi. Plantele tinere au lianele acoperite cu peri galbeni-bruni care vor dispărea pe măsură ce planta crește. Florile sunt mari, galbene și unisexuate, scrie wikipedia.org.

Fructul este o bacă uriașă dezvoltată din ovarul inferior, având în medie 4 kg, cărnos și zemos (cca. 90% apă), de formă sferică și de culoare verde într-o nuanță sau mai multe. În interior este de culoare roz sau roșu datorită licopenului (întâlnit și la roșii), cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Datorită conținutului scăzut de calorii este bun în dietele de slăbire. Semințele sunt de culoare neagră, maro sau albă de 0,5–1 cm și sunt bogate în vitamina E.

În 2007, în Oklahoma a fot legiferată aserțiunea că pepenele ar fi o legumă, deoarece face parte din familia cucurbitaceelor, deși dicționarele îl declară fruct. Acest lucru s-a făcut din rațiuni de promovare, pentru a declara pepenele ca „leguma statului”, „simbol al statului” alături de căpșună („fructul statului”), bizon („animalul statului”), muscar („pasărea statului”), albină („insecta statului”), trandafir („floarea statului”) și alte simboluri, ca liliacul mexican („mamiferul zburător al statului”).

Cui nu-i place pepenele roșu? De fapt, acest fruct delicios și răcoritor ocupă un loc fruntaș în preferințele multor persoane. Mulți însă cred ca în cazul în care nu ești un fermier cu experiență este greu să cumperi un pepene roșu, gustos, dulce și copt pe deplin., scrie antena3.ro.
 
Însă există anumite lucruri dupa care să te uiti astfel încât să alegi pepenele roșu perfect fără să fii nevoit să îi faci dop. 
 
Caută-i punctul galben 

Punctul de coacere, locul în care pepenele a stat pe pământ, se află în partea opusă cozii și trebuie să fie neapărat galben. Daca este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt.
 
Uita-te după „pânza de păianjen”
 

Aceste ramificații de culoare închisă aflate pe coaja pepenelui înseamna că fructul a fost polenizat în perioada în care era înflorit. Și cu cât a fost mai mult polenizat cu atât este mai dulce.
 
Privește-i forma

 
Un pepene bun are o formă simetrică, ovală sau rotundă. Pepenii deformați sau turtiți la un capăt trebuie evitați!
 
Citește și: Cum îţi dai seama dacă un pepene este copt

Sursa video: Youtube/ AgroTV Moldova
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii