Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:44 27 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor. Cauze și semne de apariție

ro

05 Nov, 2020 07:07 786 Marime text
  • Valul tsunami (din limba japoneză: val de port) se propagă diferit față de valul obișnuit.
  • El se înalță spre coastă, căpătând aspectul unui mal teșit, măturând în continuare fundul oceanului
În fiecare an, începând din 2016, la data de 5 noiembrie este marcată Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor.

Tsunamiul sau valul seismic reprezintă o undă energetică de tip mecanic care se propagă prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupții subacvatice, sau a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter).

Cauze
  • Prăbușirea unor meteoriți în oceane.
  • Seisme sau alunecări submarine.
  • Dislocări abrupte de roci (de exemplu alunecarea bruscă în trecutul geologic a unei părți a insulei Réunion în ocean).
  • Dislocări bruște de ghețari în oceane.
  • Cutremure în mijlocul oceanelor sau a mărilor.
Valul tsunami (din limba japoneză: val de port) se propagă diferit față de valul obișnuit. În larg, la ape adânci, valul mareic prezintă viteze foarte mari: de la 300 la 700 Km/h, și se propagă în toată masa apei (pe toata adâncimea oceanului/mării), nu doar la suprafață ca valul obișnuit creat de vânturi. Înălțimea lui variază de la câteva zeci de centimetri până la câțiva metri. El se înalță spre coastă, căpătând aspectul unui mal teșit, măturând în continuare fundul oceanului, pentru ca la mal să se manifeste ca un zid de apă care năvălește pe uscat. Un tsunami poate provoca pe țărm în câteva minute victime umane numeroase și pagube majore.

La 9 iulie 1958 a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter în Golful Lituya, Alaska, provocând un megatsunami cu înălțimea valului de apă de 52 metri. Acesta este cel mai mare tsunami cunoscut din istorie, scrie wikipedia.org.

Semne pe coastă la apariția unui tsunami

La început, apa oceanului se retrage ca din senin. La orizont apare un mic "zid de apă" sau "vălurele", dispuse unele peste altele, ce se reped spre uscat. Apa ocupă cu viteză spațiul gol creat, și intră cu viteză mare pe plajă.

Sursa foto: wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii