Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua internațională a croșetatului Explicații simple pentru croșetarea ochiurilor de bază (video)

ro

12 Sep, 2020 15:09 3529 Marime text
  • Croșetatul reprezintă tehnica de realizare a materialelor textile cu ajutorul unor unelte metalice lungi cu o îndoitură la vârf, cu ajutorul cărora firele sunt împletite în șablonul materialului.
Prima dată, Ziua internațională a croșetatului s-a sărbătorit în 12 septembrie 2007.

Croșetatul reprezintă tehnica de realizare a materialelor textile cu ajutorul unor unelte metalice lungi cu o îndoitură la vârf, cu ajutorul cărora firele sunt împletite în șablonul materialului.

Arta de a croșeta oferă posibilitatea de a utiliza o gamă bogată de îmbinări de lanțuri din firul de ață și procedeele tehnice care oferă ca rezultat o mare varietate de noi modele a pieselor croșetate. Practicarea croșetării cu croșeta începe odata cu apariția țesăturilor, împletiturilor din papură și fibrele textile a plaselor pentru pescuit, vânătoare etc, scrie wikipedia.org.

Croşetarea este un meşteşug vechi tradiţional. Împletitul cu cârligul (croşeta) era cunoscut înca din vechime. Cele mai vechi pânze realizate cu acest procedeu au fost probabil plasele de prins peşte.

Cârligul era la început din os, în timp apărând si carligul de fier, ajungând apoi la forma de croşetă pe care o cunoaştem acum. Croşetatul a înfrumuseţat articolele ţesute încă din cele mai vechi timpuri. În epoca medievală, croşetarea devenise o îndeletnicire în atelierele mănăstireşti. În arta populară împletitură fină cu găurele lucrată cu croşeta de mâna meşterilor este folosită pentru împodobirea pieselor de port popular şi a ţesăturilor de interior.

Astfel, împletitura numită „dantelă” o găsim la marginea basmalelor, a cămăşilor femeieşti şi bărbăteşti. Termenul de a croşeta, aşa cum se pronunţă acum, vine din franceză, însă a fost preluat în multe limbi fără a se schimba prea mult.

În video-ul de mai jos, puteți urmări explicații simple pentru croșetarea ochiurilor de bază.

Sursa foto: wikipedia.org
Sursa video: Youtube/ Ane Cotovan

Citește și: Handmade by Carmen Petrișor Accesorii rustice!


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii