Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:22 11 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii vor putea deconta integral transportul între localitatea de domiciliu și unitatea de învățământ. Proiectul, în dezbatere

ro

09 Mar, 2021 00:00 658 Marime text
  • Ministerul Educației a depus în transparență decizională proiectul privind decontarea transportului
  • Elevii vor putea circula între domiciliu și școală gratuit, indiferent dacă se află în altă localitate
 
Elevii care nu merg la școală în localitatea unde locuiesc vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu și cea în care urmează cursurile școlare, potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere la Ministerul Educației.
 
Măsura va permite ca toți elevii din țara noastră să beneficieze de transport gratuit la școală, indiferent că fac școala în localitatea de domiciliu sau în altă parte.
 
Proiectul prevede ca „elevii din învățământul preuniversitar acreditat/ autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, beneficiază gratuit de servicii publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.
 
Apoi, documentul stabilește și cum va fi asigurat transportul elevilor care trebuie să facă naveta. „Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”, se arată în textul scris.
 
Decontarea transportului va putea fi făcută și de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. Totuși, spre deosebire de cei care trebuie să facă naveta zilnic, elevii din internat vor beneficia de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.
 
Decontarea cheltuielilor de transport se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/ lună pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele cuprinse între trei și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.
 
Dacă, totuși, vor exista elevi ce vor trebui să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, acestora li se va deconta suma aferentă distanței de 50 de kilometri, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se va adăuga un leu/ kilometru/ lună.
 
De asemenea, proiectul de ordonanță mai stabilește și că atât elevii din învățământul preuniversitar acreditat ori autorizat, cât și elevii etnici români din afara granițelor țării care sunt bursieri ai statului român beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii