Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii de la CNMB s-au intors din Turcia

ro

26 Oct, 2009 02:24 1601 Marime text
Grupul de liceeni şi profesori ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân (CNMB), care s-a deplasat în Turcia, în cadrul unui parteneriat între şcoli, s-a întors acasă la sfârşitul săptămânii trecute.

Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi, din Balikesir, Turcia, a fost gazda celor 13 elevi constănţeni, a profesorilor Mihaela Gearâp şi Andaluzia Poşircă, precum şi a directorului Gheorghe Moraru, în perioada 18 - 23 octombrie.

Potrivit consilierului de imagine al CNMB, profesor Loredana Elena Tănase, parteneriatul dintre cele două licee s-a născut din dorinţa reciprocă de a se cunoaşte tradiţiile şi cultura celor două ţări. În plus, această vizită a avut ca scop şi exersarea limbii engleze a elevilor de la cele două licee şi utilizarea competenţelor digitale pe care aceştia le posedă.

Ca şi în alte proiecte la care a participat colegiul, elevii au fost cazaţi la familii, în Balikesir. Consilierul de imagine al CNMB, profesor Tănase, susţine că familiile din Turcia au reacţionat pozitiv la această iniţiativă: „Au fost mai mult decât bucuroase să primească elevi constănţeni, dovada fiind nu numaientuziasmul copiilor la care au stat, dar şi vizitele prietenilor şi rudelor fiecărei familii în perioada în care acestea au găzduit elevii noştri. Mai mult decât atât, numărul elevilor turci interesaţi de astfel de proiecte a crescut foarte mult pe perioada vizitei noastre acolo".

Pe parcursul celor patru zile în care s-a desfăşurat programul, elevii şi-au prezentat ţara, oraşul şi liceul la care învaţă şi au participat la diverse jocuri sportive. Liceenii români au avut ocazia să vadă şi ritualuri de nuntă tradiţionale turceşti şi să admire produse gătite de gazdele lor.

De asemenea, una dintre zile a fost dedicată cunoaşterii locurilor cu importanţă istorică din Turcia, mai exact vechiul oraş Efes.

Nu a lipsit nici muzica specifică celor două ţări. Atât elevii turci, cât şi români au învăţat să danseze pe melodii populare, în cadrul unei petreceri organizate de gazde. Pentru ca legătura dintre ei să fie şi mai strânsă, în ce-a de-a patra zi s-au constituit echipe mixte şi au participat la un concurs de cunoştinţe generale.

Ca semn al prieteniei dintre şcoli şi elevi, aceştia au pictat şi două vaze. Una a rămas la Belikesir, iar cealaltă a fost adusă la Constanţa.

Vizitele de anul acesta se opresc aici, însă în martie, o delegaţie de profesori şi părinţi din Balikesir vor vizita Constanţa în vederea unor discuţii despre modalitatea şi gradul de implicare al părinţilor în viaţa şcolii şi pentru a face comparaţii între sistemul educaţional din Turcia şi cel din România.

Elevii de la Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi, însoţiţi de profesori, vor întoarce vizita mirciştilor abia în luna mai 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii