Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipajele de pompieri SMURD au acționat pentru gestionarea a peste 1000 de cazuri. Constanța, în topul solicitărilor

ro

08 Dec, 2022 10:39 887 Marime text
Intervenții, foto: IGSU Încă o zi solicitantă pentru echipajele operative din întreaga țară

Pompierii militari au acționat, în ultimele 24 de ore ( 07.12.2022), pentru stingerea celor 41 de incendii și în peste 140 de alte misiuni derulate în sprijinul comunităților*

Astfel, salvatorii din întreaga țară au intervenit pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții în cele 1.328 intervenții desfășurate în perioada de referință. 

 În afara acestor situații, echipajele de pompieri SMURD au acționat pentru gestionarea a 1.144 de cazuri, în care 1.146 de persoane au fost asistate medical, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (250 cazuri), urmată de județele Timiș (64 cazuri), Mureș (62 cazuri), Constanța (52 cazuri) și Cluj (51 cazuri). , transmit reprezentanții IGSU. 


Totodată, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 4 persoane aflate în dificultate.

Oficial de la IGSU 

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

-Intervenția complexă desfășurată ieri în județul Iași, unde echipajele operative au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Poiana de Sus. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că flăcările se manifestau cu violență la întreaga locuință. Incendiul a fost stins cu promptitudine, însă, din nefericire, în interiorul imobilului a fost găsită o persoană decedată. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că, incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de coșul de fum deteriorat.

-O altă misiune care a presupus atenție sporită din partea pompierilor militari suceaveni a avut loc ieri, pe raza localității Dolhasca, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință. Ajunse la fața locului, echipajele operative au găsit o victimă în stare de inconștiență. Colegii noștri au aplicat manevre de resuscitare persoanei aflată în stop cardio-respirator, însă fără rezultat. După cercetarea locului unde s-a manifestat incendiul, cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind jar sau scântei provenite din coșul de fum, neprotejat corespunzător față de materialele combustibile.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a sobelor și coșurilor de evacuare a fumului, cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon.

 De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

O altă măsură de prevenire a unor astfel de situații nedorite este evacuarea periodică a cenușii rezultată în urma arderii și depozitarea acesteia în gropi special amenajate, în exteriorul locuinței și la distanță față de casă, grajd, fânar, depozite etc.

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni. 

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii