Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:59 01 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drumul spre renaştere S-a încheiat prima lună a etapei de proiectare, în desfăşurarea lucrărilor la Cazino (video)

ro

15 Feb, 2020 00:00 5470 Marime text


În urmă cu exact o lună, Cazinoul şi-a deschis larg porţile pentru a întâmpina autorităţile sosite, rând pe rând, să anunţe cu fast începerea oficială a lucrărilor de restaurare şi consolidare a bătrânului edificiu. La rândul lor, şi reprezentanţii consorţiului de firme ce a câştigat contractul pentru salvarea Cazinoului au sosit în aceeaşi zi, pentru a lua lucrarea în primire, oficial. Printre aceştia s-a aflat şi Constanţa Carp, arhitectul ce realizează proiectul în baza căruia, ulterior, echipele de ingineri şi specialişti vor lucra şi conlucra pentru renaşterea simbolului oraşului.


Contactată telefonic, Constanţa Carp ne-a declarat că, la acest moment, lucrurile merg conform planului. „Se lucrează la Cazino, exact aşa cum prevede această etapă a lucrărilor. Ieri (n.r. - joi) am fost la Cazino cu pictorii, cu restauratorii şi toţi specialiştii, la începutul săptămânii au fost structuriştii, inginerii, care au făcut toate sondajele şi toate investigaţiile necesare pentru a identifica şi propune, dacă este cazul, completarea soluţiei tehnice“.


Trebuie menţionat de la bun început că, potrivit contractului privind restaurarea şi consolidarea Cazinoului, trei luni din durata derulării acestuia sunt destinate activităţii de proiectare. De altfel, o activitate extrem de complexă, pentru care cele trei luni alocate reprezintă, spun surse avizate, un termen ambiţios, având în vedere că este vorba despre Cazino – capodoperă de arhitectură pe meleagurile noastre. Totuşi, există un aspect care ajută la buna desfăşurare a proiectului de restaurare. Iar acesta este reprezentat, potrivit specialiştilor, de scanarea 3D a Cazinoului, scanare care sporeşte viteza cu care pot fi identificate o parte dintre problemele cu care se confruntă Cazinoul, din punctul de vedere al degradării.
 

Date despre realizatorii scanării


„Am reuşit să obţinem o scanare 3D a întregului edificiu, care ne este de mare folos în această etapă“, ne explica arhitecta Constanţa Carp, cu o ocazie anterioară. În contextul aportului scanării respective pentru buna desfăşurare a etapei de proiectare a lucrărilor de consolidare şi restaurare a Cazinoului, se cuvine să amintim că aceasta a fost efectuată de firma International Partner Buro SRL, la solicitarea ONG-ului ARCHÉ.


Potrivit informaţiilor făcute publice de organizaţia ARCHÉ, scanarea a fost posibilă în cadrul unui proiect finanţat prin concurs de către Ministerul Culturii în 2018. Pe pagina oficială de Facebook a ONG-ul, reprezentanţii acestuia au dat următoarele detalii: „Aproape jumătate din bugetul total al proiectului (245.000 lei - grant şi 33.504 lei - contribuţie proprie) a fost alocat pentru scanarea 3D a Cazinoului, iar restul fondurilor au fost folosite pentru o serie de workshopuri, evenimente multimedia şi întâlniri între tineri, specialişti, membri şi voluntari ARCHÉ, cetăţeni şi factori locali de decizie“.


Asociaţia ARCHÉ este o organizaţie nonguvernamentală, a cărei misiune asumată este, potrivit reprezentanţilor acesteia, „de a cerceta, proteja, valorifica şi promova patrimoniul construit“.


Pentru a reveni la desfăşurarea contractului pentru restaurarea Cazinoului, este de menţionat că, de astăzi, mai rămân doar două luni pentru activitatea de proiectare, urmând ca în jurul datei de 15 aprilie să înceapă lucrările efective de consolidare şi restaurare. Valoarea totală a contractului pentru restaurarea Cazinoului a fost de 56.627.697,09 lei şi a fost adjudecat în urma licitaţiei organizate de Compania Naţională de Investiţii de către asocierea Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere) & Remon Proiect SRL & Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL.


Video:
Citeşte şi:

O lună de la încheierea contractului:
Prima săptămână de lucrări - „Structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată“ 

Ti-a placut articolul?

Comentarii