Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depunere de coroane la Constanţa Consulul Federaţiei Ruse, Vladimir Volkov - „Trăiască pacea şi triumful dreptăţii! Trăiască Ziua Victoriei!“ (galerie foto)

ro

05 May, 2017 00:00 2801 Marime text
În urmă cu 72 de ani, pe 9 mai 1945, Germania nazistă capitula sub loviturile Forţelor Naţiunilor Unite. De atunci, data de 9 mai este cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a conflictului armat în care au pierit zeci de milioane de oameni.
                                                                                                                                        
Cu cei mai mulţi morţi a plătit însă Rusia. Cu ocazia Zilei Victoriei, ieri, Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa a depus coroane de flori la locul înhumării ostaşilor şi ofiţerilor sovietici din Cimitirul Central Constanţa. Slujba de pomenire a celor căzuţi în apărarea libertăţii a fost oficiată de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.
 
Consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Volkov, a ţinut să aducă un omagiu celor care au luptat în al Doilea Război Mondial. „Ne-am adunat azi ca să cinstim memoria soldaţilor care au pierit în lupta împotriva fascismului. În cel de-al Doilea Război Mondial au fost implicate 161 de state. Probabil nu există nicio ţară care, într-un fel sau altul, să nu fi suferit din cauza acestei tragedii. Dar evenimentele cele mai crude şi, totodată, hotărâtoare ale acestui război inuman s-au desfăşurat pe teritoriul Uniunii Sovietice. Germania fascistă şi aliaţii săi se aşteptau să înrobească Europa şi Rusia sovietică. Dar planurile lor au eşuat. Rezultatele marilor bătălii de pe frontul de est, precum apărarea eroică a Moscovei şi a Leningradului, luptele de la Stalingrad, bătăliile de pe arcul de la Kursk, pe care nu le vom uita niciodată, au dus la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Jertfele celei mai sângeroase catastrofe din istoria omenirii au fost de peste 50 de milioane de oameni, jumătate dintre care au fost cetăţeni ai Uniunii Sovietice.
 
Armata română, în etapa finală a războiului, a participat la o serie de lupte importante şi, alături de armata sovietică, a luptat împotriva jugului fascist pe teritoriul european, participând la eliberarea Ungariei şi a Cehoslovaciei. Întotdeauna ne vom aminti de ajutorul aliaţilor noştri, care ne-au ajutat să punem punctul final în război. Şi astăzi le mulţumim veteranilor războiului că au obţinut victoria în luptele crâncene. Amintire veşnică eroilor care şi-au dat viaţa pentru eliberarea întregii lumi de sub jugul fascist! Trăiască pacea şi triumful dreptăţii! Trăiască Ziua Victoriei!“, a declarat consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Volkov.
 
Momentul de omagiere a eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial a continuat cu depunerea de flori şi coroane de către autorităţile locale. Au depus coroane de flori reprezentanţi ai structurilor MAI, ai Prefecturii Constanţa, ai Primăriei Constanţa, Remus Macovei - preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ filiala Constanţa, Petre Zamfir - din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, reprezentanţi ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere, Miron Ignat - din partea Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, reprezentanţi ai Uniunii Armenilor din Constanţa, reprezentanţi ai Parohiei Bisericii Armene la Constanţa, reprezentanţi ai Gazprom Nefti în România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii