Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Curierul sezonului la Constanţa” Ce „condiţiuni naturale” trebuia să îndeplinească o plajă în urmă cu aproape 100 de ani

ro

22 Jul, 2015 00:00 2602 Marime text
În urmă cu aproape un secol, alegerea plajei pe care urma să o frecventezi părea să fie o adevărată filozofie de viaţă. În luarea unei decizii în acest sens contau nisipul, stâncile, configuraţia solului unei plaje. În numărul 22 al revistei „Sirena” din 7 mai 1916 era publicat un articol tocmai pe acest subiect, intitulat „Condiţiunile naturale pe cari trebuie să le îndeplinească o plajă“. În ceea ce priveşte „Sirena”, revista era supranumită „curierul sezonului la Constanţa”. Vom reda, în cele ce urmează, fragmente din presa vremii, cu respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice specifice limbii române de atunci.
 
„Când mergem la mare, spre a ne întrema, trebuie să dăm cea mai mare şi cea mai serioasă atenţie, alegerei ţărmului. Mai mulţi autori susţin, că medicaţia maritimă nu se prescrie pentru a vindeca ci pentru a reda, a îmbunătăţi şi a crea”, se scrie în urmă cu aproape 100 de ani despre plaja ca… medicament. „Puterea acestei medicaţiuni este aşa de folositoare şi aşa de mare încât reface natura şi constituţia omului. «A trăi pe pământ este un repaus, a trăi pe mare e o luptă; o luptă însufleţitoare pentru acel care poate să o suporte». Dar pentru atingerea acestui scop, trebuie ca ţărmul ales să conţină elementele însufleţitoare; căci nu toate ţărmurile sunt la fel”, atrage atenţia „curierul sezonului la Constanţa”.

„Un ţărm trebuie să fie scutit de orice pericol“

În continuare, sunt prezentate elementele care ar trebui să conteze în alegerea unei plaje anume. „Din punct de vedere al geografiei fizice, un ţărm ca să fie prielnic pentru băi, trebuie să fie puţin adânc, comod şi să prezinte siguranţă, cu alte cuvinte trebuie să fie scutit de orice pericol, care ar depinde de configuraţia solului de pe coaste sau de topografia sa propriu-zisă“.

Parcă pentru a da mai multe greutate articolului, este citat William Shakespeare: „Când suntem nevoiţi să încredinţăm unei plăji, fiinţe cari ne sunt scumpe, suntemdatori ca să nu uităm vorbele lui Shakesperare: «Perfid ca unda mărei». Prima condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească o plajă bună este ca să ne prezinte siguranţă şi pentru aceasta, plaja trebuie să fie nisipoasă”, se mai precizează în articol.

În aceeaşi ordine de idei, se atrage atenţia asupra porţiunilor stâncoase, în sensul în care acestea pot reprezenta un pericol: „În adevăr, poziţiunile stâncoase, unde vin valurile mărei de se sparg cu zgomot, prezintă o privelişte măreaţă, dar suprafaţa alunecoasă a stâncilor şi mai ales crăpăturile lor expun pe copii la căderi. Afară de asta, lângă stânci, marea este în totdeauna turburată de valurile apei, astfel că acei ce se scaldă în ea nu pot să se joace, nu pot să alerge şi mai sunt şi obiectul unei continue supravegheri“.

„Ţărmul maritim al judeţului Constanţa ni se prezintă sub trei forme”

Nu în ultimul rând, „curierul sezonului la Constanţa” susţine că „ţărmul maritim al judeţului Constanţa ni se prezintă sub trei forme deosebite: un ţărm format din stânci şi pietre rotunde, un ţărm mixt, format din stânci, pietre şi nisip şi un ţărm exclusiv nisipos. Plaja dela Mamaia face parte din ultima categorie şi din acest punct de vedere ea este ideală”, se mai menţionează în articolul intitulat „Condiţiunile naturale pe cari trebuie să le îndeplinească o plajă“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii