Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va decurge ceremonialul zilei de Bobotează pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mesajul Înaltpreasfinţitului Teodosie (galerie foto)

ro

05 Jan, 2019 00:00 2758 Marime text
Prima sărbătoare mare la care mii de credincioşi participă an de an este Boboteaza, slujbă care, de 18 ani, are loc pe faleza Cazinoului din Constanţa. ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a susţinut vineri, 4 ianuarie, o conferinţă de presă în cadrul căreia a transmis un mesaj către constănţeni, dar a şi subliniat ultimele detalii înainte de evenimentul din acest weekend.
 
Astfel, de la ora 11:45, butoaiele de apă vor fi trase de boi, cai şi măgari în faţa Cazinoului, unde, la 12:00, va începe slujba sfântă. Acolo, trei cruci vor fi aruncate în mare, iar cei curajoşi care le vor recupera vor fi premiaţi cu obiecte bisericeşti şi o sumă modică, de către Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, se spune că cei care vor scoate crucea din valurile mării vor fi sănătoşi şi binecuvântaţi tot anul.
 
„Boboteaza, atât de mult aşteptată după sărbătoarea Naşterii Domnului şi după sărbătoarea Sfântului Vasile şi a Anului Nou, iată că soseşte! Noi ne-am pregătit încă de anul trecut, am gătit sticlele de agheasmă anul acesta, 200.000 la număr. S-au etichetat toate. Credincioşii noştri au fost foarte receptivi, ne-au ajutat foarte mult şi iată că, pentru prima dată, chiar în dimineaţa dinaintea Ajunului s-a terminat etichetarea. Îşi pregătesc forţele ca să vină la umplerea sticlelor”, a spus ÎPS Teodosie.
 
Astfel, 200.000 de sticle vor fi pregătite de enoriaşi dinainte pentru a fi împărţite în tot oraşul. 250.000 de litri în 18 butoaie vor fi puse la dispoziţia credincioşilor.
 
„Iată, darurile Bobotezei sunt mari, sunt bogate, sunt pline de lumină, de har, de sfinţenie. Pentru că fiul lui Dumnezeu, cel făcut om, născut în peştera din Betleem, văzut mai ales la 12 ani în templu când îi învăţa pe cărturari şi pe farisei, nu a mai fost văzut. Sărbătoarea aceasta arată pe domnul Hristos, fiul lui Dumnezeu, la apa Iordanului, când se arată şi Sfânta Treime. De aceea se numeşte şi Arătarea Domnului această sărbătoare, pentru că vine la Iordan fiul lui Dumnezeu, smerit, unde a venit şi Ioan cu mai multă vreme în urmă. La el a venit mulţime de oameni şi s-au botezat în râul Iordan mărturisindu-şi păcatele. Toţi aceia erau păcătoşi. Dar vine cel Sfânt şi Drept şi îi spune lui Ioan că a venit să se boteze. Ioan însă îi răspunde: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine? Cum să pună mâna robul pe stăpânul?, se întreba Ioan. Eu sunt făptură, el este făcătorul. Şi atunci îl lămureşte şi transmite şi puterea de a înţelege Mântuitorul Hristos: Lasă acum, aşa se cuvine nouă că să împlinim dreptatea. Ce dreptate? Ca să împace pe Tatăl cu oamenii, trebuia el ca fiu al Tatălui ceresc, să ia trup omenesc, suflet omenesc, slăbiciunile omeneşti şi să vină înaintea Tatălui ca să aducă răscumpărarea neamului omenesc. Şi când a intrat în apă şi când Ioan şi-a ridicat apă să toarne apă pe creştetul lui, cerurile s-au deschis, Duhul sfânt s-a pogorât sub formă de porumbel. Tatăl a grăit din cer: Acesta este Fiul meu cel iubit! A văzut Ioan aceasta şi s-a minunat. S-a sfinţit apa Iordanului.
 
Aceasta e Boboteaza. Începe curgerea darurilor cereşti către oameni, către pământ. De aceea, să ne bucurăm de această sărbătoare! Cel mai scump dar de la această sărbătoare este apa sfinţită. De aceea o pregătim cu atâtea jertfe şi de aceea participă la această jertfă 300 de oameni. Au etichetat cele 200.000 de sticle. Sticlele trebuie pregătite şi duse în crucea ce se va forma din sticle, acolo, la Cazinou, şi unde duminică vom sfinţi altă apă cu butoaiele trase de boi, de măgari şi de cai, ca să participe şi cele necuvântătoare, şi vom sfinţi apa cu care se va merge prin oraş. Cei rânduiţi vor primi sticlele de apă sfinţite în Ajun”, a transmis către constănţeni ÎPS Teodosie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii