Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:08 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a ajuns SC Holland Development Group SA beneficiara unor terenuri în valoare de peste 600.000 euro atribuite în compensare

ro

26 Dec, 2014 13:27 1550 Marime text
Unul dintre numele care apare în câteva dispoziții emise de primarul Radu Mazăre în anul 2004 este cel al lui Cecil Poppa, care, după cum reiese din documente, în anul 2001 ar fi înaintat către administrația locală constănțeană mai multe notificări cu privire la restituirea unor terenuri. Terenurile în compensare acordate au ajuns însă la SC Holland Development Group SA, firmă administrată până de curând de Sorina Gina Moscu Hortolomei, cunoscută drept unul dintre apropiații primarului Radu Mazăre.
 
Dispoziția nr. 1935 din data de 4 august 2004 se referă la soluționarea notificării nr. 5 din data de 15 mai 2001. Potrivit documentelor, notificarea a fost formulată la vremea aceea de Cecil Poppa, cu domiciliul în București, și viza restituirea în natură a terenului în suprafață de 4,27 hectare situat pe mereaua municipiului Constanța, făcând parte din Divizia I a Lotului 3/1885. Potrivit referatului întocmit de Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001, formată din Nicușor Daniel Constantinescu, Constantin Racu, Lovin Ramona Petcu, Ion Marica, Cristian Talpău și Alina Ceoriceanu, Cecil Poppa a moștenit terenul de la părinții săi, Poppa George și Poppa Verginia. La rândul său, Cecil Poppa a decedat și el la doar câteva luni de la depunerea notificării privind restituirea, mai exact la data de 3 octombrie 2001, așa cum se precizează în același referat. În acest context, moștenitoare a rămas soția acestuia, Orania Poppa. Prin adresa nr. 94.594/23.07.2004, SC Holland Development Group SA a adus la cunoștință Primăriei Constanța faptul că a intervenit contractul de cesiune de drepturi succesorale litigioase, solicitând astfel atribuirea în compensare de alte bunuri de aceeași natură dacă bunurile inițiale nu pot fi restituite în natură. Societatea amintită a mai solicitat și emiterea dispoziției pe numele său. Contractul de cesiune de drepturi succesorale litigioase a fost încheiat la data de 23 aprilie 2004, contract prin care Orania Poppa, prin mandatar Virgil Dumitrescu, a cesionat către SC Holland Development Group SA toate drepturile pe care le dobândise de la fostul soț, Cecil Poppa, în baza certificatului de calitate de moștenitor nr. 118/22.10.2001, inclusiv cele care formau obiectul notificării nr. 5/2001.

Terenuri în compensare

Așa cum se precizează în același referat al Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001, terenul notificat era situat în zona Stadion amenajat din zona cartierului Tomis Nord, la NV de Badea Cârțan și era afectat, la momentul solicitării restituirii, de mai multe construcții noi, dotări sportive și spații verzi. „Expertiza tehnică efectuată în cauză a stabilit că valoarea de circulație a suprafeței de 4,27 ha este de 640.500 euro”, se mai precizează în referat. Cum terenul nu putea fi restituit în natură, loc pe loc, comisia a propus acordarea de terenuri în echivalent, astfel: teren liber zona Bd. Aurel Vlaicu – Târg săptămânal (Metro) – S3 – 14.864 mp (valoare 297.280 euro), teren liber zona Bd. Aurel Vlaicu – Târg săptămânal (Metro) – S1 – 8.424,19 mp (valoare 143.211 euro) și teren liber zona Bd. Aurel Vlaicu – Târg săptămânal (Metro) – S6 – 5.000,21 mp (valoare 200.008 euro).

Prin Dispoziția nr. 1935/04.08.2004 au fost atribuite, astfel, către SC Holland Development Group SA terenurile în compensare propuse de comisie. Terenurile acordate erau grevate la acel moment de sarcina contractului de asociere nr. 983/2004.

Legătura cu Sorina Gina Moscu Hortolomei

În ceea ce privește firma căreia i-au fost atribuite terenurile menționate, aceasta figurează la Registrul Comerțului ca fiind înființată în anul 2001, cu trei acționari persoane juridice, respectiv SC Millenium Global Development SA, SC Flash Enterprises SRL și SC Flash Trading House SRL, și alți doi persoane fizice, respectiv Simona Crina Sandu și Gabriel Bogdan Sandu. Potrivit ultimelor date de la Registrul Comerțului, calitatea de administrator al societății o are, în prezent, SC Galactica House SRL, societate reprezentată prin Andreea-Georgiana Șerban. În luna martie a acestui an Gina Sorina Moscu Hortolomei, cunoscută drept unul dintre apropiații primarului Radu Mazăre, a fost revocată din funcția de administrator unic al SC Holland Development Group SA, locul său fiind luat, pentru următorii patru ani, de către SC Galactica House SRL. După cum arată aceleași date de la Registrul Comerțului, în prezent, Gina Sorina Moscu Hortolomei mai ocupă funcția de administrator la SC Mobitom SA, SC New Amsterdam SRL și SC Wynn Resort SRL. La finalul anului 2013 SC Holland Development Group SA declarase o cifră de afaceri de 378.467 lei, profitul net și numărul salariaților fiind pe zero.

Ti-a placut articolul?

Comentarii