Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:43 06 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creşte valoarea ajutorului de deces. Ce a stabilit Guvernul României

ro

11 Feb, 2019 00:00 1526 Marime text
Guvernul României a adoptat o lege prin care se măreşte valoarea ajutorului de deces acordat în 2019 în cazul morţii unei persoane salariate sau pensionare, cât şi a membrului de familie al acesteia.
 
Persoana care poate beneficia de acel ajutor pentru familie poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă, prin acte. Ajutorul de deces va creşte cu aproape 1.000 de lei, pentru a veni în sprijinul familiilor. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de votul Parlamentului, iar ulterior legea să fie promulgată de către preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial al României.
 
Conform proiectului, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, valoarea ajutorului va fi 5.163 de lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, suma va fi de 2.582 de lei. Ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut cheltuielile ocazionate de decesul persoanei.
 
Totuşi, în privinţa membrului de familie, acesta nu trebuia să fie asigurat sau pensionar la data decesului. Mai mult, Legea nr. 263/2010 prevede expres cine este considerat membru de familie, în scopul acordării ajutorului de deces.
 
În prezent, sumele sunt următoarele: în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, cuantumul este de 4.162 de lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, cuantumul este de 2.081 de lei.
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii