Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

ro

19 Mar, 2021 00:00 2271 Marime text
  • Un proiect de lege a fost pus, recent, în dezbatere publică, pe portalul ANSVSA
  • Vizează modul de creștere a porcilor, atât de crescătorii avizați, cât și de gospodari
  • Regulile sunt modificate în contextual existenței și răspândirii în România a pestei porcine africane
 
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a pus în dezbatere un proiect de ordonanță, ce conține un plan de măsuri destinate supravegherii, prevenției și controlului pestei porcine africane.
 
Atât cei care cresc porci în propriile gospodării, cât și cei care au exploatații comerciale de porci vor trebui să respecte o serie de noi reguli, stipulate în Proiectul de OUG de la ANSVSA.
 
Acesta conține un plan măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, prin care se urmărește, în esență, reducerea problemelor aduse de evoluția agresivă a acestei boli în țara noastră și a pagubelor financiare provocate crescătorilor de porci.
 

Focare de pestă porcină, la Constanța

 
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploataţiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Constanța.
 
Astfel, la data de 11.03.2021, pe raza județului Constanța, evoluează 4 focare de boală în exploatații nonprofesionale din localitățile:  Negru-Vodă-secția Darabani (declarat în 22.01.2021), Traian – comuna Săcele (declarat în 24.02.2021) și Nisipari-comuna Castelu (2 focare declarate în 01.03. și 05.03.2021).
 

Reguli noi

 
Crescătorii de porci, fie și gospodarii independenți, trebuie să respecte următoarele reguli:
 
  • să nu hrănească porcii cu resturi alimentare și/sau cu alte subproduse de origine animală;
  • să ţină porcii în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
  • să îngrijească porcii astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între cei din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici (porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea);
  • să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcii - spațiu destinat schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcilor;
  • să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;
  • să nu intre în exploataţia de porci, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
  • să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcilor, orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor sau orice mortalitate apărută la porcii pe care îi deţine în exploataţie;
  • să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere (nu se aplică exploataţiilor comerciale);
  • să nu hrănească porcii cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;
  • să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
  • exploatațiile trebuie să fie construite astfel încât nici un porc sălbatic sau alte animale să nu poată pătrunde în adăpostul porcilor (de exemplu, câini, pisici etc.).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii