Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperare între România și Bulgaria. Este vizată securitatea în regiunea Mării Negre

ro

18 Mar, 2021 20:21 1195 Marime text
  • Dezvoltarea cooperării regionale în sprijinul posturii şi securităţii aliate la Marea Neagră.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale,  Simona Cojocaru a avut o întrevedere, joi, 18 martie, la Ruse, cu ministrul adjunct al apărării din Republica Bulgaria, Atanas Zaprianov, ocazie cu care a fost semnat Protocolul de Amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind operaţiile transfrontaliere de poliţie aeriană, semnat la Bucureşti, la 12 octombrie 2011.

Documentul va asigura cadrul desfăşurării transfrontaliere a operaţiilor aeriene specifice sub egida misiunii NATO de poliţie aeriană întărită de către alte state membre NATO, în mod integrat, în spaţiul aerian al României şi Bulgariei. Aplicarea acestui Protocol va reprezenta nu doar un câştig din punct de vedere operaţional, dar şi un semnal de coerenţă regională, coeziune şi solidaritate aliată în promovarea apărării aeriene comune.

Misiunea de poliţie aeriană întărită reprezintă unul dintre principalele eforturi aliate în asigurarea posturii colective de descurajare şi apărare şi un element semnificativ al eforturilor şi posturii NATO în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre.

În marja evenimentului, cei doi oficiali au avut o rundă de consultări subsumate dialogului bilateral politico-militar, în abordarea reperelor semnificative ale agendelor de securitate NATO şi UE. Pe acest fond, discuţiile s-au concentrat pe cooperarea bilaterală şi regională, abordarea situaţiei de securitate în zona Mării Negre şi eforturile NATO la nivel regional, perspectivele şi reperele procesului NATO 2030, abordările şi obiectivele aliate în perspectiva summit-ului Alianţei din acest an, precum şi pe aspectele relevante ale dezvoltării profilului UE în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe Busola Strategică, iniţiativa PESCO şi cooperarea UE-NATO.

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii