Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța va avea un adăpost de noapte pentru oamenii care prezintă risc social. Criteriile sunt stricte. Cine va beneficia de serviciile centrului?

ro

01 Mar, 2018 00:00 4695 Marime text
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța va deschide în primăvara acestui an primul centru de noapte pentru oamenii străzii de la nivelul județului Constanța.
 
Directorul DGASPCC, Petre Dinică, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că adăpostul va fi creat exclusiv cu fonduri de la Consiliul Județean Constanța și va fi amenajat într-un sediu care se află în proprietatea privată a județului Constanța, de pe strada Dorobanți, în Faleză Nord. Pentru început, centrul va avea o capacitate de zece locuri.
 
„În acest moment, avem rezolvată problema gazelor și suntem în faza de avize pentru conectarea la sistemul de alimentare cu energie electrică, apă și canalizare“, a mai spus Dinică.
Totodată, se lucrează în această perioadă la regulamentul de organizare și funcționare a acestui adăpost.
 
„Centrul va oferi cazare pe timpul nopții, cazare pe perioadă determinată, cină și mic dejun, menaj, haine curate, asistență socială, consiliere socială și suport emoțional, terapii de integrare socială și asistență medicală primară“, susține Petre Dinică. În cazul în care solicitările vor depăși numărul locurilor disponibile, se vor institui și anumite criterii pentru oamenii străzii care vor beneficia de serviciile adăpostului.
 
„Costurile pentru toate aceste lucrări se ridică la aproximativ 685.000 de lei“, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Oana Manoilă

Cine sunt beneficiarii serviciilor adăpostului de noapte? 

Beneficiarii serviciilor oferite de Adăpostul de Noapte pentru Oamenii Străzii sunt persoanele lipsite temporar de adăpost sau care se găsesc în situație de risc social. Beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul acestui adăpost sunt persoane adulte fără adăpost sau care se găsesc în situație de risc social. Programul de funcționare este cuprins într-un interval de minimum opt ore și maximum 12 ore, după ora 19.00.
 
Condițiile de acces/admitere în centru sunt următoarele:
a) acte necesare: cerere depusă la Registratura DGASPC Constanța/Adăpost, copie de pe actele de identitate - la Biroul Management de Caz Adulți (BMCA) din cadrul DGASPC;
 
b) criterii de eligibilitate: să se afle într-o situație de dificultate cu nevoi urgente de asistare; persoane care se află în stradă de o perioada lungă (peste trei luni); persoane lipsite de venit care nu au posibilitatea de a se întreține și temporar nu au niciun adăpost, fiind puse în situația de a apela la serviciile sociale ale centrului; persoane care și-au pierdut locuința din diverse motive și nu au resursele materiale necesare asigurării unei locuințe și nici nu sunt beneficiare ale unor alte servicii sociale care acordă găzduire; să nu prezinte tulburări grave de comportament (violență fizică) care pot pune în pericol viața proprie și a celorlalți beneficiari; să nu se afle sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor; să nu fie diagnosticate cu boli contagioase sau paraziți.
 
c) dispoziția de admitere: este emisă de directorul general al DGASPC, vizată de Biroul Juridic Contencios; se aprobă în limita numărului de locuri disponibile și a bugetului aprobat.
 
d) contractul de furnizare servicii: se poate încheia la nivelul serviciului social începând cu prima zi de la punerea în aplicare a deciziei de admitere și este semnat de directorul general și beneficiar sau aparținător legal, după caz;
 
e) modalitatea de stabilire a cuantumului contribuției de întreținere în instituțiile de asistență socială datorate de persoanele asistate sau de susținătorii legali ai acestora/după caz, în conformitate cu prevederile legale.
 
Înființarea acestui centru va însemna câteva locuri de muncă noi pentru constănțeni. Candidații pentru ocuparea funcției de conducere în cadrul adăpostului trebuie să fie absolvenți cu diplomă de învățământ superior în domeniul psihologie, asistență socială și sociologie, cu vechime de minimum doi ani în domeniul serviciilor sociale, sau absolvenți cu diplomă de licență ai învățământului superior în domeniul juridic, medical, economic și al științelor administrative, cu experiență de minimum cinci ani în domeniul serviciilor sociale.
 
Menționăm că la Constanța în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța funcționează și un adăpost de zi și noapte pentru copiii străzii, care, mai ales pe timpul sezonului rece, este arhiplin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • radu ioana 01 Mar, 2018 08:35 conditii,conditii,conditii-daca este om al strazii a venit s-a asezat la rand se afla in primele 10 locuri ,a intrat prea multe formalisme