Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Care sunt drepturile și obligatiile deținătorilor animalelor de companie

ro

30 Jan, 2023 09:26 2198 Marime text
foto: Primăria ConstanțaÎn scopul informării corecte a proprietarilor de câini, reprezentanții Primăriei Constanța reamintesc o serie de obligații legale privind deținerea, identificarea și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a patrupedelor, după cum urmează:

Proprietarii au obligația de a-și înregistra câinii. Astfel, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate.

Microciparea căinilor cu stăpân este obligatorie prin OUG 155/2001 cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă îndatorirea legală această procedură este și utilă.

Dacă vă pierdeți câinele, iar acesta este microcipat (deci înregistrat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân cu datele dvs. de contact), puteți fi anunțat atunci când cineva îl găsește și îl duce la veterinar sau ajunge în Adăpostul public de animale abandonate Constanța, strada Câmpul cu Flori nr.11 (fostă Vârful cu Dor nr.5).

Câinii neidentificați şi neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân şi sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare.

„Subliniem că orice câine crescut, adăpostit pe domeniul public, în locurile publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau deținătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, inclusiv cei identificați prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru siguranța Alimentelor, este considerat “câine fără stăpân „în sensul O.U.G 155/2001“ - au mai precizta reprezentanții Primăriei Constanța.


În cazul pierderii animalului de companie, microciparea și înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor fără Stăpân (RECS) își dovedesc utilitatea. Puteți să contactați personalul de specialitate al Adăpostului public de animale abandonate Constanța pentru a afla dacă a fost preluat de municipalitate la numărul de telefon 0733045213.

De asemenea, proprietarii de animale de companie trebuie să le ofere protecție, îngijire, bunăstare și să le asigure un adăpost cu condițiii decente.

Persoanele care și-au asumat răspunderea îngrijirii unui câine preluat de la padoc nu trebuie să-l lase liber, din nou, pe străzi.

Acestea au obligația să-l îngrijească și să respecte normele legale.

Abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi constituie infracțiune și este sancționat conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.

O altă obligație legală o reprezintă: sterilizarea câinilor de rasă comună și declararea gestațiilor, fătărilor, precum și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar cu liberă practică.

Proprietarii și deținătorii de căini au obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative.

Totodată, constituie contravenții și se sancționează conform actelor normative în vigoare:
-lăsarea liberă a câinilor atât ziua, cât și noaptea, în curțile de folosință comună, de natură a pune în pericol colocatarii sau alte persoane;

-neridicarea de îndată a execrementelor lăsate animalele de companie. Pentru aceasta deținătorul patrupedului are obligația de a avea asupra sa materiale care să-i permită realizarea acestei operațiuni;

-neridicarea resturilor rezultate în urma hrănirii câinilor, pisicilor sau a altor animale pe domeniul public sau pe spațiile de folosință comună din interiorul sau de jur împrejurul imobilelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii