Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:52 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concursul de Rezidențiat. Concurență mare la Farmacie și Stomatologie

ro

19 Nov, 2023 15:46 1092 Marime text
Sursa foto: Facebook



 
  • Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat, duminică, importanţa unei mai bune planificări în domeniul resurselor umane în domeniul sanitar, menţionând că în acest an la concursul de Rezidenţiat a fost alocat cel mai mare număr de locuri din istorie pentru medicina de familie, potrivit Agerpres

În acest an, s-au înscris 10.000 de candidaţi la examenul de Rezidenţiat care se desfăşoară duminică.
 
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Romexpo, unde se desfăşoară concursul la Bucureşti, Rafila a precizat că, dintre cele trei domenii majore, concurenţa cea mai mică este la Medicină - 1,32 candidaţi, în timp ce la Stomatologie este de 4,23, iar la Farmacie peste 5.
 
Potrivit ministrului, o persoană a avut nevoie de asistenţă medicală în cadrul concursului.

"În acest an, a început o schimbare, în sensul că, dincolo de oferta de pregătire din partea universităţilor, (...) am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare. Probabil, în acest an, vă dau un exemplu, avem cel mai mare număr din istorie de locuri la medicina de familie, peste 600 de locuri, şi vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare, în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor, încet-încet, astfel încât şi ele să îşi adapteze această capacitate în funcţie de nevoile sistemului de sănătate. Noi pregătim medici pentru ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară", a spus Rafila.

 
Potrivit preşedintei Comisiei de Rezidenţiat, Adriana Pistol, examenul s-a desfăşurat fără incidente.

"Toată lumea a primit sacii cu subiecte sigilaţi corespunzător şi examenul a început în condiţii optime. Până în prezent, nu au apărut niciun fel de incidente în desfăşurarea examenului", a transmis ea.


Rectorul UMF "Carol Davila", Viorel Jinga, a anunţat intenţia universităţii de a prelua de la Ministerul Sănătăţii activitatea de repartizare a rezidenţilor pe diferite stagii, în condiţiile în care Legea 199/2023 prevede organizarea unei direcţii pentru învăţământul post-universitar. El şi-a exprimat speranţa ca, de anul următor, să fie introdusă şi înscrierea online a candidaţilor pentru examenul de Rezidenţiat.


Citește și
Rezidențiatul intră în linie dreaptă. Concursul se va desfășura în șase centre universitare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii