Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:06 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Componenţa Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica SA, cu mandate reînnoite?! (documente)

ro

23 Nov, 2016 00:00 1783 Marime text
În Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Societăţii Naţionale Neclearelectrica SA se vrea reînnoirea mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie. Totul ar urma să se întâmple în şedinţa AGA programată să aibă loc pe 9 decembrie anul curent.
 
Potrivit ordinii de zi a întrunirii, de această reînnoire pentru încă un mandat de patru ani ar urma să beneficieze: Alexandru Săndulescu - preşedinte al Consiliului de Administraţie, Alexandru Alexe - administrator SN Nuclearelectrica SA, Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu - administrator SN Nuclearelectrica SA, Dan Popescu - administrator SN Nuclearelectrica SA, Daniela Lulache - administrator SN Nuclearelectrica SA şi Carmen Radu - administrator SN Nuclearelectrica SA. Reînnoirea mandatelor persoanelor menţionate anterior se va face începând cu data de 25 aprilie 2017, pentru o perioadă de patru ani.
 
În cadrul aceleiaşi şedinţe AGA, participanţilor li se va solicita şi aprobarea „indemnizaţiei fixe lunare a membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administraţie, în valoare reprezentată de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de IND anterior numirii“, dar şi a indemnizaţiei fixe lunare a membrilor executivi ai Consiliului de Administraţie, în valoare de şase ori media pe ultimele 12 luni.

Opoziţie din partea Fondului Proprietatea

Numai că intenţiei de menţinere a actualei componenţe a Consiliului de Administraţie al SN Nuclearelectrica SA i se opune Fondul Proprietatea SA. „Fond” care, printr-un comunicat de presă, anunţă poziţia sa. Potrivit acestuia, Fondul Proprietatea SA „se opune vehement propunerii Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica, supusă votului acţionarilor în Adunarea Generală a Acţionarilor din 9 decembrie 2016 şi referitoare la reînnoirea mandatului Consiliului, precum şi menţinerea aceloraşi membri şi a aceluiaşi director general pentru încă un mandat de patru ani, începând din 25 aprilie 2017“. Fondul Proprietatea solicită acţionarilor „să voteze împotriva reînnoirii mandatelor actualului Consiliu şi directorului general şi să aprobe demararea de către Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, în concordanţă cu principiile de guvernanţă corporativă prevăzute de OUG 109/2011 şi Legea 111/2016“.
 
De asemenea, Fondul Proprietatea subliniază că mandatul directorului general al Nuclearelectrica nu poate fi prelungit automat, conform legislaţiei în vigoare, şi solicită ca noul Consiliu, odată numit, să organizeze o procedură de selecţie separată pentru această funcţie.
 
Greg Konieczny, CEO al FTIML şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a comentat: „Considerăm că propunerea de reînnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general al Nuclearelectrica este inacceptabilă pentru acţionari, având în vedere că membrii Consiliului nu au adoptat măsuri de contracarare a scăderii valorii de piaţă a companiei, care a generat pierderi de peste 2 miliarde de lei acţionarilor de la listarea companiei în septembrie 2013. Ca urmare, atât profitabilitatea companiei, cât şi valoarea sa de piaţă sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, când a început mandatul actualului Consiliu”.
 
Solicitările Fondului Proprietatea se bazează pe o serie de argumente ce sunt enumerate în comunicat. Primul vizează valoarea de piaţă a companiei, care a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 de milioane de euro) suportate de acţionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 de miliarde de lei (373 de milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al companiei.
 
Lista argumentelor continuă: „Profitabilitatea companiei a scăzut dramatic în perioada mandatului actualului Consiliu: între 2013 şi 2015, profitul net a scăzut cu 65%, în timp ce remuneraţiile totale ale membrilor conducerii executive şi non-executive au crescut cu 46% în aceeaşi perioadă, de la 4,49 de milioane de lei la 6,59 de milioane de lei; actualul Consiliu nu a propus sau implementat niciun program de reducere a costurilor pentru a contracara scăderea accelerată a profitabilităţii. Este de aşteptat ca un consiliu diligent şi care acţionează în interesul companiei şi al acţionarilor să implementeze măsuri de reducere a costurilor pentru a atenua scăderea sau chiar a menţine marjele de profitabilitate; actualul Consiliu nu a propus şi nu a implementat nicio măsură de contracarare a scăderii abrupte a preţului acţiunilor Nuclearelectrica, care ar fi putut conduce la restabilirea încrederii acţionarilor şi investitorilor; actualul Consiliu s-a angajat în negocieri pentru costisitorul proiect privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi a refuzat să facă publice sumele cheltuite până în prezent cu acest proiect, în loc să facă demersuri pentru a asigura finanţarea retehnologizării reactorului 1; actualul Consiliu nu şi-a îndeplinit obiectivele de performanţă stabilite prin planul de management asumat de Consiliu la data de 9 iunie 2013“.
 
În contextul prezentat, Fondul Proprietatea speră că Ministerul Energiei va vota în favoarea solicitărilor sale şi va începe procedura de selecţie a unui nou Consiliu, deoarece Ministerul este acţionarul majoritar al Nuclearelectrica „şi este astfel direct afectat de acţiunile Consiliului şi de performanţa slabă a companiei“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii