Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cod roșu de inundații pe râul Bega. Elevii dintr-o școală, evacuați. A fost emisă avertizare Ro-Alert (GALERIE FOTO)

ro

27 Feb, 2023 10:39 879 Marime text
Cod roșu. foto: ISU TimișAstăzi, 27 februarie, la ora 06:50, hidrologii I.N.H.G.A. au instituit Codul Roşu pentru râul Bega, pe sectorul: staţia hidrometrică Făget - staţia hidrometrică Balinţ, în judeţul Timiş, cu valabilitate până la ora 16:00.

Potrivit INHGA, în contextul actual, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de pericol, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării

De asemenea, în prezent, se află peste cotele de inundaţie râurile la staţiile hidrometrice: Tur - Micula, judeţul Satu Mare, Bega-Chizătău, judeţul Timiş, Ghizela - Chizdia, judeţul Timiş, Pogăniş - Valea Pai, judeţul Caraş-Severin, Bârzava-Partoş, judeţul Timiş.

„Precizăm că atunci când este emis Codul Roşu, există un risc de inundaţii majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele.

De asemenea, în secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depăşiri semnificative ale cotelor de pericol/ Fazei a III - a de apărare (mai mari de 20-30 cm).

În astfel de situaţii, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local, cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informaţii“ - au precizat reprezentanții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)

Potrivit ISU Timiș,îÎn data de 27 februarie 2023, între orele 06:50 – 16:00, la nivelul județului Timiș este în vigoare o 𝐴𝑣𝑒𝑟𝑡𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒 ℎ𝑖𝑑𝑟𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑎‌ 𝑛𝑟.1/27.02.2023 – Cod roșu - creșteri importante de debite și niveluri cu 𝑑𝑒𝑝𝑎‌𝑠‌𝑖𝑟𝑖 𝑎𝑙𝑒 cotelor de pericol, pe râul Bega - S.H.  Făget - S.H. Balinț.

La nivelul ISU Timiș au fost luate următoarele măsuri:
- pentru populația din zonele vizate a fost transmis mesaj RO Alert de avertizare;
- începând cu ora 06:45 a fost activată Grupa operativă;
- s-a dispus creșterea capacității operaționale la nivelul Detașamentului de Pompieri Lugoj;
- înștiințarea localităților vizate pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute în astfel de situații de urgență;
- planificarea ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

ISU Timiș reamintește cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

✅ Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie.
❗Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
❕Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
✔️ În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
✅ Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere.
📞 În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Informații despre modul de comportare i‌n cazul producerii unor situat‌ii de urgent‌a‌ pot fi obt‌inute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

De asemenea, pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj și Stației Făget au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru: 
➡️ evacuarea apei din 5 gospodării în comuna Răchita și 1 din orașul Făget;
➡️ degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova - Dubești.
Pentru gestionarea acestor situații de urgență intervin 13 pompieri din cadrul Stației Făget și Detașamentului Lugoj cu 2 motopompe remarcabile, 2 motopompe transportabile și 4 autospeciale de stingere, voluntari din cadrul comunei Dumbrava, precum și reprezentanți ai Serviciului de Gospodărie a Apelor BANAT

Începând cu ora 07:20 s-a dispus trimiterea în sprijin a 2 echipe de intervenție din cadrul ISU Arad și ISU Hunedoara, fiecare cu câte 2 motopompe remarcabile.

Prin Hotărârea Comitetului local pentru Situații de Urgență s-a dispus evacuarea a aproximativ 65 școlari, preșcolari și cadre didactice de la Școala Gimnazială Răchita.

Având în vederea revărsarea râului Bega pe o lungime de aproximativ 100 m, se acționează pentru consolidarea și înălțarea digului din zona localității Răchita.

Se intervine pentru gestionarea acestei situații de urgență cu o autospecială de serviciu, două autospeciale de lucru, 2 motopompe remarcabile și 2 motopompe transportabile, 1 încărcător cu saci, 1 buldoexcavator, cu un efectiv de 27 pompieri.

De asemenea, a fost dislocată o autospecială de transport personal și victime multiple din cadrul Detașamentului Lugoj.
În sprijin intervin 6 voluntari din cadrul Primăriei Dumbrava.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii