Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNAPMC vrea aceleaşi tarife pentru noii chiriaşi şi pentru chiriaşii tradiţionali din incinta Portului Constanţa

ro

11 Feb, 2015 00:00 2014 Marime text
Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ Constanţa critica, la începutul acestei săptămâni, conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) pentru intenţia de a majora tarifele de utilizare domeniu portuar (UDP), majorare pe care organizaţia patronală o respinge categoric, pe motiv că nu a primit „nicio justificare rezonabilă pentru o astfel de creştere“.

Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ susţine că a solicitat în repetate rânduri ca „CNAPMC să comunice în mod transparent şi defalcat care sunt componentele tarifelor practicate de companie“. „Atunci când operatorii portuari au cerut o motivare completă şi întemeiată pentru creşterea solicitată, CNAPM a invocat faptul că procedura de fundamentare a tarifului de UDP, cât şi toate celelalte tarife aplicabile reprezintă componente ale strategiei comerciale a companiei şi, prin urmare, nu pot fi divulgate“, explică „Operatorul Portuar“. În acest context, Organizaţia Patronală este de părere că procedura pe care CNAPMC ar încerca să o impună este abuzivă.

Am solicitat un punct de vedere pe acest subiect conducerii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, iar ieri am primit un răspuns în acest sens. Valeriu Nicolae Ionescu, directorul general al companiei, explică: „O parte importantă din costurile şi cheltuielile suportate de CN APM SA Constanţa în vederea menţinerii standardelor de securitate şi siguranţă necesare desfăşurării activităţilor din incinta portuară sunt recuperate din tariful de utilizare a domeniului portuar. În pofida faptului că, din 2007, data ultimei actualizări, cheltuielile care sunt acoperite din acest tarif au înregistrat creşteri constante, valoarea tarifului nu s-a modificat“, explică directorul general al CNAPMC.

Totodată, Valeriu Ionescu menţionează că CNAPMC a notificat operatorii economici, în scris, în condiţiile stipulate în contracte, în legătură cu actualizarea tarifului de utilizare a domeniului portuar. Conform spuselor directorului Portului Constanţa, reprezentanţii acestor societăţi ar fi participat la două runde de discuţii pe acest subiect cu reprezentanţii CNAPMC dar, susţine acesta, „dintre cele 34 de societăţi vizate de această măsură, doar zece au contestat noua valoare a tarifului, dar negocierile sunt încă în desfăşurare“.

 „Actualizarea tarifului de utilizare a domeniului portuar se va face treptat“

În acelaşi răspuns, Valeriu Ionescu menţionează că „actualizarea tarifului de utilizare a domeniului portuar se va face treptat“. Acesta subliniază că măsura „este dictată de necesitatea menţinerii unui climat concurenţial echitabil în mediul economic portuar“. „În acest context, CN AMP SA Constanţa este nevoită să asigure aceleaşi condiţii pentru noii chiriaşi, cât şi pentru chiriaşii tradiţionali“.

„În concordanţă cu HG 517/1998 privind înfiinţarea CN APM SA, unul dintre principalele obiecte de activitate al companiei îl reprezintă şi «punerea la dispoziţie utilizatorilor, în mod nediscriminatoriu, a infrastructurilor portuare, a celorlalte bunuri proprietate publică a statului şi a bunurilor proprietate a companiei», menţionează directorul general al CNAPMC.
Amintim însă că „Operatorul Portuar“ avertizează că, dacă ceea ce organizaţia consideră a fi un abuz va fi perpetuat, operatorii îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă CNAPMC „pentru orice prejudicii produse, de orice tip, urmând să solicite prin toate mijloacele legale disponibile angajarea răspunderii şi urmărirea administratorilor şi a conducerii executive a companiei care administrează Portul Constanţa“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii