Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:07 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNA Reuniune a autorităţilor de reglementare în audiovizual din Flancul Estic

ro

11 Apr, 2022 18:31 1338 Marime text
Reuniune, foto: CNA

Necesitatea „fortificării" procesului decizional al instituţiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război, fără a afecta libertatea presei, acordându-se o atenţie deosebită situaţiei din Ucraina, a constituit concluzia primei reuniuni a celor opt autorităţi din Flancul Estic - EFAR8 - Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi România.

Reuniunea a fost organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în regim de videoconferinţă, în contextul crizei regionale şi a conflictului din Ucraina, informează CNA.

Obiectivul principal al ERAF8 este de a întări Flancul Estic în ceea ce priveşte reglementarea domeniului audiovizual, asigurarea echilibrului informaţional şi protejarea rolului jurnaliştilor în contextul pluralismului media.

foto: CNA

„Statele membre din Flancul Estic împărtăşesc valori similare şi sunt vulnerabile prin provocări similare. Legislaţiile fiind asemănătoare, în virtutea apartenenţei la Uniunea Europeană, s-a considerat necesară fortificarea procesului decizional al instituţiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război, dar fără a afecta libertatea presei, acordându-se o atenţie deosebită situaţiei din Ucraina", se arată în documentul CNA.

Statele participante au prezentat narativele şi măsurile întreprinse pentru a contracara manipularea în contextul conflictului din Ucraina şi a fost abordată tema procedurilor tehnice de retransmisie a radiodifuzorilor din statelor membre în Ucraina şi din Ucraina către teritoriile UE.

Participanţii au decis constituirea unui mecanism de lucru, bazat pe schimbul de bune practici, prin care statele membre să se informeze reciproc, din timp, cu privire la tematicile de manipulare şi dezinformare în contextul conflictului din Ucraina şi măsurile de contracarare a dezinformării.

La finalul reuniunii, România a propus organizarea, în septembrie 2022, la Bucureşti, a celei de-a doua reuniuni, cu participarea fizică a reprezentanţilor statelor membre EFAR8. 

foto: CNA

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii